Elhunyt a hollywoodi filmzenék királynője

A legendás mozifilm-zenei szerkesztő május elsején, három héttel a 100. születésnapja előtt tért örök nyugovóra.

Los Angelesi otthonában, természetes körülmények között hunyt el Else Blangsted — közölte a hölgy unokatestvére a Variety magazinnal.

A világhírű filmzeneszerző 1922. május 22-én született. Blangsted három héttel 100. születésnapja előtt költözött el.

Négy évtizedes munkássága során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sydney Pollack, Robert Redford, Steven Spielberg, Stanley Kramer, John Huston, Carl Reiner, Martin Ritt, Norman Jewison, Brian De Palma, és Ivan Reitman.

Blangsted zsidó családban nőtt fel a náci Németországban. Tinédzserként vált anyává, de a szülést követően azt mondták neki, hogy gyermeke halva született. 64 éves korában találkozott először az akkor 48 éves lányával, akit egészen addig halottnak hitt.

1937-ben költözött Hollywoodba, ahol először dadusnak állt Mervyn LeRoy neves filmrendező családjában. Később szerepet kapott Cecil B. Demille Sámson és Delila című filmjében.

A Kincsvadászok (The Goonies) mellett a Bíborszín (The Color Purple) elkészítésében is részt vett, ahogy a Hidegvérrel (In Cold Blood) és a Bronx (The Bronx) című alkotásokban is felcsendültek zenéi.

Munkássága elismeréseként 88 éves korában életműdíjat kapott a Motion Picture Sound Editors nevű amerikai közösség részéről.

2006-ban dokumentumfilmet készítettek az életéről.

A la recherche d’Else

Sandy Kopitopoulos, Daniel Maurer, Else Blangsted, Lily Kopitopoulos