Elégedetten búcsúzik Pekingtől az izraeli magyar síző testvérpár

A magyar származású sportoló az alpesi összetettben elért 6. helyezésével már korábban megdöntötte Izrael legjobb téli olimpiai helyezését, és most 2026-ot tűzte ki célul.

Szőllős Barnabás izraeli síző a 2022-es pekingi téli olimpián szerdán a férfi szlalomban nyújtott stabil teljesítményével zárta a 2022-es pekingi téli olimpián töltött idejét, és 87 versenyző közül a 23. helyen végzett.

Az első futamon a hegy tetején mínusz 18,5 Celsius-fok (mínusz 1 Fahrenheit-fok) volt a hőmérséklet. A fagyos körülmények jeges és csúszós lejtőt eredményeztek, ami miatt a 87 versenyző közül 34-en nem fejezték be az első szakaszt.

A francia Clement Noel nagy fölénnyel nyerte meg az aranyérmet, őt követte az osztrák Johannes Strolz, aki ezüstérmes lett, és a norvég Sebastian Foss-Solevaag, aki a bronzérmet szerezte meg.

„A mai volt az utolsó versenyem, a szlalom”

– mondta Szőllős izraeli riportereknek szerdán, a futamát követő videóüzenetben.

„Mindent elértem, amit szerettem volna. Az volt a tervem, hogy a legjobb 30 között [legyek]”.

A magyar származású, 23 éves Szőllős Pekingben debütált az olimpián, és a reflektorfénybe került, miután a férfiak alpesi kombinált számában meglepő hatodik helyen végzett – beleértve a második helyet a szlalomban.

A magyar síelők izraeli színekben értek el hatalmas sikert

Két magyar születésű síző: Szőllős Barnabás 13., míg Szőllős Benjamin 21. lett.

Ez az eredmény Izrael valaha elért legjobb helyezése volt egy olimpiai síversenyen, és egyben Izrael eddigi legjobb téli olimpiai helyezése.

Yaniv Ashkenazi, Izrael pekingi küldöttségének vezetője a játékok előtt újságíróknak azt mondta, hogy „nagyon lenyűgöző teljesítmény” lenne, ha Szőllős a sportolók első felében fejezné be a futamokat.

Szőllős szerdán így összegezte tapasztalatait:

„Nagyon boldog vagyok. Nem számítottam arra, hogy ilyen jó leszek alpesi kombinációban, így ez meglepetés volt számomra és mindenki számára. Nagyon jól éreztem magam itt az olimpiai faluban… Nagyon boldog vagyok, hogy Izraelt képviselhetem ezeken a játékokon, és remélhetőleg a következőn is”.

Szőllős helyezése azt jelenti, hogy a 2022-es játékokon részt vevő hat izraeli sportoló többsége teljesítette a versenyszámát. Szőllős huga, a 19 éves Szőllős Noá, aki Izrael első női olimpiai síelőjeként debütált az olimpián, a női szuper-G-ben a 34., a szlalomban pedig a 41. helyen végzett, az óriás-műlesiklásban kiesett és nem fejezte be a versenyt.

Olimpiai élményei befejezése után Szőllős Noá az Instagramon azt írta, hogy

„nagyon jó móka volt, de sokat is tanultam, hosszú út áll még előttem. Egy sikeresebb olimpiára 2026-ban!”.

Magyar testvérpár képviseli Izraelt a pekingi téli olimpián

Szőllős Noa és testvére Barnabás a téli olimpia alpesisí-versenyein indulnak majd izraeli színekben – írja a Kibic.