Abban az államban beszél a Maus szerzője, amelyikben a könyvét kivették a tantervből

Több mint háromezet embert várnak Art Spiegelman, a Maus szerzőjének Zoom előadására, amelyet a Chattanoogai Zsidó Szövetség, valamint számos más zsidó és nem zsidó szervezet szervez hétfő estére Tennessee államban. Az esemény utórengése annak a folyamatnak, amelyet a dél-keleti állam egyik iskolakörzetének döntése váltott ki, amelyik kivette Spiegelman holokausztról szóló grafikai memoárját a nyolcadikos diákok tantervéből.

A könyvek – amelyek két kötetben jelentek meg az 1980-as és 90-es években – a szerző apjának történetét mesélik el a holokauszt idején. A könyveket, amelyek a zsidókat egereknek, a nácikat pedig az őket üldöző macskáknak ábrázolják, gyakran használják a közép- és felső tagozatos diákok holokausztról szóló oktatására.

A Tennessee állambeli McMinn megye iskolatanácsa a múlt hónapban egyhangúlag megszavazta a könyv eltávolítását a nyolcadikosok tantervéből, mivel a tanácstagok kifogást emeltek a könyvben szereplő káromkodások és meztelen rajzok miatt.

A holokausztról valaha írt egyik legikonikusabb könyvvel kapcsolatos döntés széles körű megdöbbenést és kritikát váltott ki. A döntést többek között Neil Gaiman brit bestselleríró is bírálta. „Csak egyféle ember van, aki a Maus betiltására szavazna, akárhogy is hívják magukat manapság” – fogalmazott Gaiman.

McMinn megyében az egyik helyi episzkopális egyház közölte, hogy február 3-án megbeszélést tart a könyvről, amelyen szó lesz arról, hogy sok egyház bűnrészes volt a zsidók szisztematikus meggyilkolásában a holokauszt idején, valamint beszélnek a mai antiszemitizmusról.

A tiltás miatt egyes könyvesboltok ingyen osztogatták a Maus egy-egy példányát, és maga Spiegelman is könyvbemutató turnéra indult, amelynek első kötete eredetileg 1986-ban jelent meg. A könyvek betiltása által generált reklám hatására a könyvek egyes könyvesboltokban átmenetileg ki is fogytak, többek között az Amazonon is.

Fontos megjegyezni, hogy a tennessee-i McMinn megye iskolatanácsa nem a holokauszt-oktatást szüntette be az említett évfolyamban, hanem a Maus helyett javasolt más, a témát oktató kötelező olvasmányt.

A cikk a JTA írását felhasználva készült.

Betiltották több amerikai iskolában a díjnyertes holokauszt-képregényt

Egy Tennessee állambeli iskolai körzetben gondolták úgy, hogy a Maus a benne található káromkodások és meztelen ábrázolások miatt nem illik bele az iskolai tananyagba.