Elfogyott a holokauszt-képregény az Amazonon, miután kitiltották több iskolából

Elkapkodták a könyveket.

Több mint 3000 embert várnak Art Spiegelman, a „Maus” szerzőjének Zoom előadására, amelyet a Chattanoogai Zsidó Szövetség, valamint számos más zsidó és nem zsidó szervezet rendez hétfő este – írja az Arutz7.

Az eseményre azután került sor, hogy egy Tennessee állambeli iskolai körzet úgy döntött kitiltja Spiegelman holokausztról szóló könyvét a tantermekből.

A könyvek – amelyek két kötetben jelentek meg az 1980-as és 90-es években – a szerző apjának történetét mesélik el a holokauszt idején. A könyvet, amelyben a zsidókat egereknek, a nácikat pedig az őket üldöző macskáknak ábrázolják, gyakran használják a közép- és felső tagozatos diákok holokausztról szóló oktatására.

A Tennessee állambeli McMinn megye iskolatanácsa a múlt hónapban egyhangúlag megszavazta a könyv eltávolítását a tantervből, mivel a tanácstagok kifogást emeltek a könyvben szereplő káromkodó szavak és meztelen rajzok miatt.

A holokausztról valaha írt egyik legikonikusabb könyvvel kapcsolatos döntés széles körű megdöbbenést és kritikát váltott ki.

A tiltás miatt egyes könyvesboltok ingyen osztogatták a „Maus” egy-egy példányát, amelynek első kötete eredetileg 1986-ban jelent meg. A könyv betiltása által generált reklám hatására a könyvek egyes könyvesboltokban átmenetileg ki is fogytak, többek között az Amazonon is.

Betiltották több amerikai iskolában a díjnyertes holokauszt-képregényt

Egy Tennessee állambeli iskolai körzetben gondolták úgy, hogy a Maus a benne található káromkodások és meztelen ábrázolások miatt nem illik bele az iskolai tananyagba.