Liberman: A világ a káosz és anarchia szélén áll

Avigdor Liberman izraeli pénzügyminiszter aggódik amiatt, hogy a világ destabilizálódik. Szerinte itt az ideje, hogy a G7-országok, Oroszország és Kína együttműködjön.

Avigdor Liberman pénzügyminiszternek van egy jelmondata minden olyan alkalomra, amikor megkérdezik tőle, hogyan érzi magát. „Gan Eden” – mondja, utalva a mennyei Édenkertre, és ezzel azt akarja kifejezni, hogy minden rendben van.

Ez nem az a Liberman, akivel a múlt héten találkoztunk a pénzügyminisztériumban. Ez a Liberman aggódó volt és tele volt szörnyű figyelmeztetésekkel – írja a The Jerusalem Post.

A világnak – mondta Liberman – azonnal fel kell ébrednie, mert ha nem teszi, akkor a káosz és az anarchia sötét időszakába következik.

A káosz mögött Liberman szerint négy katalizátor áll.

Az első a mesterséges intelligencia által vezérelt technológia megjelenése. Szerinte vannak fiatal hackerek, akik olyan dolgokra képesek a számítógépeikkel és mobiltelefonjaikkal, amelyek néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak.

„Egy évtized múlva minden gyereknek olyan szoftver lesz a telefonján, mint a Pegazus, amelyet kedvére használhat”

– mondta a pénzügyminiszter.

„Ezek olyan technológiai fejlesztések, amelyeket nem felügyelünk vagy koordinálunk”

– mondta.

„Nincs semmiféle globális szabályozás”.

A második katalizátor, folytatta Liberman, a kriptovaluták térhódítása világszerte. Megjegyezte, hogy ma már 15 000 különböző típusú kriptovaluta létezik.

„Néhány ember összeáll és létrehoz egy digitális valutát”

– mondta.

„Iránban kriptopiacok vannak a szankciók kijátszására és a pénzmosásra, és ezt a terrorizmus és a bűnözés finanszírozására lehet használni”.

Az olyan országok, mint Izrael, amelyek fejlett technológiával rendelkeznek, szerinte meg tudnak felelni a kihívásnak.

„De az ENSZ-ben 193 ország van, és közülük 140-nek nincs módja szembeszállni ezzel”

– magyarázta.

Henry Kissinger: A mostani zűrzavaros időszak ugyanolyan, mint ami az első világháború előtt volt

„Párbeszéd hiányában azt várni, hogy minden oldalon bölcs döntések születnek majd, az nem más mint a jövőbe vetett hit, amit én nem fogadok el” – mondta Kissinger.

Mi történik, figyelmeztetett, ha a hatalmas multinacionális vállalatok saját valutával állnak elő?

„Teljesen mindegy, hogy ez a Tesla, az Amazon vagy egy másik vállalat. Abban a pillanatban, amikor ezek a vállalatok saját valutát hoznak létre, akkor valamelyik ország a 140-ből azt fogja látni, hogy a polgárai elveszítik a bizalmukat a gazdaságukban, a vezetésükben és magában az államban”

– mondta.

„Nincs egyetlen intézmény, amely képes lenne szabályozni 15 000 különböző digitális valutát, különösen akkor, amikor az országok azt csinálnak velük, amit akarnak”

– mondta Liberman, utalva El Salvadorra, amely a Bitcoint hivatalos fizetőeszközzé tette – szemben Thaifölddel, amely betiltotta a használatát.

A harmadik katalizátor Liberman szerint az, ami a darkneten történik, amely a bűnözők és a terroristák gyűjtőhelye. Liberman elmondta, hogy védelmi miniszterként és a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának elnökeként ismerkedett meg a darknettel.

„Az álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztésének lehetősége miatt ez még bonyolultabbá válik, és messzemenő következményekkel jár”

– mondta.

„Amit a hagyományos hálózatokon látunk, az gyerekjáték a darknethez képest, ahol bűnöző pszichopaták, terroristák és hírszerzők vannak jelen ugyanazon a hálózaton”

A negyedik katalizátor – magyarázta – a nemzetközi rend összeomlása.

Ennek illusztrációját Bécsben láthatjuk, ahol a világ nagyhatalmai továbbra is tárgyalnak Iránnal egy új nukleáris megállapodásról. Azzal egyidőben tárgyalnak az irániakkal, hogy Irán ballisztikus rakétákkal és drónokkal látja el a jemeni húszikat, és utasítja őket, hogy támadják meg az Egyesült Arab Emírségeket.

„Még csak azt sem mondják, hogy ’na-na-na’, még azt is félnek kimondani, hogy a húszi támadásokat Irán hajtja végre”

– magyarázta Liberman.

A demokrácia halála – amikor minden döntésünket gépek hozzák meg, akkor ki a felelős?

A legtöbb technológia által vezérelt disztópia túlságosan érdekes ahhoz, hogy reális legyen: a világvége egy zord, bürokratikus ügy lesz, amelynek uralkodó szelleme a fáradt zavarodottság – a dolgok működésével és azzal kapcsolatban, hogy ki a hibás, ha a dolgok rosszul mennek – írja Jamie Bartlett az UnHerden.

„Ugyanakkor Észak-Korea rakétákat tesztel. Senki sem felelős már. Afganisztánban pedig a tálibok vették át a hatalmat. Láthatjuk a globális szuperhatalmak gyengeségét”.

Liberman szerint ez összességében káoszt és anarchiát teremt.

Mit lehet tehát tenni? – tette fel a kérdést a Post.

„Minden egyes országban felül kell emelkednünk a rendszeres napi problémákon, hogy megállítsuk ezeket a tendenciákat”

– válaszolta.

„Egyetlen esély van, mégpedig a szabályozás és a közös koordináció, amelyben az összes nagy szereplő egységesen dolgozik”.

Ez azt jelenti – magyarázta -, hogy a G7-ek (egy kormányközi politikai fórum, amely Kanadából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Japánból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból áll) Oroszországgal és Kínával együttműködve találják meg a módját egy új világrend megalkotásának és a globális káosz felé való haladás megállításának.

„Minden szereplőre együttesen van szükség ahhoz, hogy egységes szabályozást hozzanak létre ezeken a különböző területeken, mivel ha nem teszik, minden olyan irányba mozdul el, hogy a Hollywoodban látott filmek valósággá válnak”

– figyelmeztetett Liberman.

Liberman nem biztos abban, hogy terve működni fog, de úgy véli, hogy a világ fordulóponthoz érkezett, és most van itt az ideje cselekedni.

Izraelnek egyensúlyoznia kell a nagyhatalmak között az új hidegháború hajnalán

Bár Izrael tisztában van azzal, hogy a legerősebb szövetségese továbbra is az Egyesült Államok, mégis Oroszország az, aki a Közel-Keleten a legfontosabb befolyásoló tényező.