Henry Kissinger: A mostani zűrzavaros időszak ugyanolyan, mint ami az első világháború előtt volt

A hidegháborús stratéga szerint a mesterséges intelligencia sokkal nagyobb kihívást jelent, mint az atomfegyverek.

Henry Kissingert, mint azt a diplomatát, aki a legtöbbet tette a hidegháborús kínai-szovjet szakításért, egyesek Kína-apologétaként tartják számon. Az amerikai diplomácia doyenje ma az USA és Kína közötti „féktelen versengésre” figyelmeztet, amelyre „nem volt még példa a történelemben”.

Ahelyett, hogy a fenyegetések csökkentéséről tárgyalnának, ahogyan azt az USA és a Szovjetunió tette az 1962-es kubai rakétaválság után, Amerika és Kína egyre kevésbé ismeri egymás képességeit és szándékait – ez pont az ellenkezője annak, ahogyan az első hidegháború alakult.

„Az [amerikai-kínai] kapcsolat a partnerségtől az együttműködésen át mostanra a bizonytalanságig, és majdnem vagy tényleges konfrontációig jutott”

– mondta Kissinger a Financial Timesnak adott interjújában.

„Párbeszéd hiányában azt várni, hogy minden oldalon bölcs döntések születnek majd, az nem más mint a jövőbe vetett hit, amit én nem fogadok el.”

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szerint az fogja uralni a világot, aki a mesterséges intelligenciában az élen jár. Kissinger, aki Eric Schmidttel, a Google korábbi vezérigazgatójával együtt társszerzője a „The Age of AI” című új könyvnek, azt mondja, hogy még nem tudjuk felfogni, hogy milyen hatással lesz mindez a jövő hadviselésére és a geopolitikai stabilitásra.

Hackerek, Huawei: Kína digitális hadüzenete a szabad világnak

Kína hackergárdáját speciális egységként kezelik a hadseregben, hadműveleti csoportként, ami világos üzenet a Nyugat számára. Gyenge Dániel publicisztikája.

Az FT nemrég arról számolt be, hogy Kína hiperszonikus rakétát tesztelt, amely lehetővé teszi az amerikai rakétavédelmi rendszerek kijátszását. A Pentagon e heti becslése szerint Kína 2030-ra meg akarja négyszerezni nukleáris arzenálját. Nicolas Chaillan, a Pentagon korábbi mesterséges intelligenciáért felelős vezetője az FT-nek elmondta, hogy azért mondott le, mert nem bírta nézni, ahogy Kína megelőzi az USA-t.

„Ennek már vége”

– mondta.

Kissinger szerint a valóság még ennél is rosszabb lehet. Kissinger szerint az egyik oldalon sem tudnak eleget a mesterséges intelligenciáról még ahhoz sem, hogy meg lehessen állapítani, hogy Kína előrébb jár-e, vagy hogy mit lehetne tenni, ha így lenne. A jelent az első világháború előtti időszakhoz hasonlította, amikor Nagy-Britannia és Németország annyira rosszul tájékozódott egymás céljairól, hogy egy látszólag egymástól független incidens – egy főherceg meggyilkolása Délkelet-Európában – kirobbantotta a történelem akkori legvéresebb háborúját.

Az USA és Kína nem mutat hajlandóságot arra, hogy áthidalja a saját tudatlansági szakadékát.

„Meg kell ismernünk ezeket a mesterséges intelligencia képességeket, ugyanakkor meg kell értenünk, hogy ezek olyan szintű bizonytalanságot okoznak a világban, amelyen belül nagyon nehéz – valószínűleg lehetetlen – tartós békét fenntartani”

– mondta Kissinger.

Kissinger rámutatott a mesterséges intelligencia stratégiai hatásaival kapcsolatos átláthatatlanság és a hidegháborús nukleáris fegyverzetellenőrzési mechanizmusok közötti kontrasztra. Kissinger fiatal professzorként a tudósok azon nagy csoportjába tartozott, akik a nukleáris doktrínákat tanulmányozták. Munkájuk végül olyan fegyverzetellenőrzési szerződésekhez vezetett, amelyekben Moszkva és Washington megosztotta egymással az atomarzenáljaik erejére vonatkozó részleteket.

Hogyan fogja megvédeni magát az USA a kínai és orosz szürke zónás műveletekkel szemben?

Jason Killmayer szerint Amerikának szüksége van egy friss doktrínára a szürke zónás konfliktusokra – és mindazon eszközök bevetésére, amelyek még nem jelentenek háborút.

Az USA és Kína közel sem áll ahhoz, hogy megértsék egymás mesterséges intelligenciájának erejét – és nem is tervezik hivatalos párbeszéd megkezdését. A zűrzavar és az eszkaláció lehetősége így nagyobb, mint a hidegháború nagy részében.

Sok bal- és jobboldali amerikai számára könnyű elvetni Kissinger figyelmeztetéseit. A baloldal nem tudja megbocsátani neki a Nixon-kormányzat titkos kambodzsai bombázásait, Salvador Allende chilei szocialista kormányának 1973-as megdöntését és más titkos akciókat. A jobboldal pedig úgy tekint rá, mint aki megbízhatatlan és túl óvatos Kínával kapcsolatban.

Kissinger elemzését azonban el kell választani a hidegháborús múltjának erkölcsi értékelésétől.

98 évesen azon kevés élő személyiségek közé tartozik, akik vezető szerepet játszottak a múlt század egzisztenciális fenyegetéseivel való küzdelemeben. Érvelése szerint a hidegháborúban végül mindkét fél olyan bensőséges ismeretekre tett szert a másik nukleáris kapacitásairól és doktrínáiról, amely lehetetlen a mesterséges intelligencia esetében. Nincsenek olyan kémrepülőgépek, amelyek képeket tudnának készíteni a kínai AI-ról. Nincs egyértelmű módja a támadások elrettentésének, vagy annak, hogy megtudjuk, pontosan honnan is jönnek.

Címlapkép: Gerald R. Ford School of Public Policy University of Michigan/Flickr

A demokrácia halála – amikor minden döntésünket gépek hozzák meg, akkor ki a felelős?

A legtöbb technológia által vezérelt disztópia túlságosan érdekes ahhoz, hogy reális legyen: a világvége egy zord, bürokratikus ügy lesz, amelynek uralkodó szelleme a fáradt zavarodottság – a dolgok működésével és azzal kapcsolatban, hogy ki a hibás, ha a dolgok rosszul mennek – írja Jamie Bartlett az UnHerden.