Yehezkeli: Az USA-nak inkább Iránra kellene koncentrálnia az Iszlám Állam helyett

A 13-as csatorna munkatársa, Tzvi Yehezkeli szerint bár az ISIS vezetőjét kiiktató amerikai hadművelet lenyűgöző volt, nem szabad elfelejteni, hogy a régió békéjét fenyegető fő veszély Irán – számolt be róla a The Jerusalem Post.

Az Iszlám Állam rossz célpont, az USA-nak Iránra kellene összpontosítania – véli Tzvi Yehezkeli, a 13-as csatorna arab hírszerkesztőségének vezetője.

Yehezkeli a 103FM rádióban fejtette ki véleményét a házigazda Nissim Meshalnak adott interjúban péntek reggel.

Yehezkeli szerint a csütörtöki sikeres szíriai amerikai hadművelet, amely az ISIS vezetőjének, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishinak a halálához vezetett, fontos lépés volt, egyrészt magának al-Quraishinak az eltávolítása miatt, másrészt az egész Közel-Keletre küldött üzenet miatt: Az USA nem fog habozni, hogy a térségben tevékenykedjen, és szükség esetén szárazföldi műveletek hajtson végre.

A támadás azonban azt is jelzi, hogy az USA az erőforrásokat és az energiát az ISIS-re összpontosítja, és nem a valódi ellenségre, Iránra. Ennek oka, hogy Bécsben haladnak az új nukleáris megállapodásról szóló tárgyalások, és az USA nem akarja megzavarni azokat az ajatollahok rezsimjének megtámadásával

– mondta Yehezkeli az interjúban.

Izrael is részt vett az Iszlám Állam vezetőjének likvidálásában

Amikor az amerikai kommandósok megpróbálták bekeríteni, Al-Qurashi az épületében tartózkodó családokra és gyerekekre való tekintet nélkül felrobbantotta magát.

Szerinte, ha például az IRGC egykori vezetője, Kaszem Szolejmáni ma élne, a Biden-kormányzat nem likvidálná őt, ahogyan azt a Trump-kormányzat tette két évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok visszafogottan reagál az iráni proxyk támadásaira is, amelyeket az amerikai bázisok ellen intéznek.

Ez hiba, érvelt Yehezkeli, mivel az USA azt feltételezi, hogy Irán tiszteletben tartja az atomalkut és elfordul Amerika-ellenes tevékenységétől, Irán azonban már az alku utáni napra összpontosít, és az alkut arra fogja használni, hogy elfedje valódi szándékait.

Végezetül elmondta, hogy bár al-Quraishinak megölése fontos volt, az USA nem engedheti meg, hogy a nukleáris tárgyalások miatt csökkenjen az Iránra való összpontosítása, amely hosszú távon sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint az ISIS. Meg kell erősítenie kapcsolatait az Iránnal szembenálló mérsékelt Öböl-államokkal is, és vigyáznia kell, hogy ne a taktikai győzelmekre összpontosítson egy sokkal kevésbé fenyegető ellenséggel szemben.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

ENSZ-jelentés: Szisztematikus zsidóüldözés zajlik Jemenben

„A gyerekektől elvárták, hogy rendszeresen kiabálják a húszik jelmondatát: ‘Halál Amerikára, halál Izraelre, átkozott zsidók, győzelem az iszlámnak’” – írja a jelentés.