Izrael is részt vett az Iszlám Állam vezetőjének likvidálásában

Az Iszlám Állam vezetője, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashit csütörtökön hajnalban, hasonló körülmények között és ugyanazon észak-szíriai tartományban likvidálták az amerikai különleges erők, mint elődjét, Abu Bakr al-Bagdadit 2019-ben – írja az Újkelet.live

A helikopteres rajtaütés során a szíriai lázadók által uralt török határhoz közeli Atmeh városát robbanások rázták meg és folyamatos lövöldözést és drónok hangját lehetett hallani, amikor a közelben razziázó amerikai katonák megtámadtak egy házat és fegyveresekkel csaptak össze. Az északnyugat-szíriai Idlib tartományban időzített hajnali rajtaütés egyértelmű célpontja Al-Qurashi volt, aki 2019. október 31-én vette át a csoport irányítását, néhány nappal azután, hogy elődjét, Abu Bakr al-Bagdadit szintén egy amerikai akció során sikerült likvidálni.

Joe Biden amerikai elnök személyesen jelentette be a terrorellenes műveletet, amely során az Iszlám Állam globális vezére Al-Qurashi, akárcsak al-Bagdadi, egy bomba következtében életét vesztette családtagjaival együtt. Az elnök kitért arra is, hogy mivel a terrorista vezér a családjával és gyerekekkel vette körül magát, ezért döntöttek csapatok küldése és nem a légicsapás mellett. Amikor a kommandósok megpróbálták bekeríteni, Al-Qurashi az épületében tartózkodó családokra és gyerekekre való tekintet nélkül felrobbantotta magát és csaknem az épület teljes harmadik emeletét. A robbanás tizenhárom áldozatot, köztük hat gyerek halálát követelte. A Pentagon bejelentése szerint az amerikai kommandósok épségben hazatértek.

A hadművelet fontos katonai sikert jelent az Egyesült Államok számára többek között az afganisztáni fiaskó után, amely azt sugallta mind a szövetségesek és az ellenfelek számára, hogy az Egyesült Államok globális hatalma meggyengült.

Biden bejelentése után, az izraeli média csütörtök este arról számolt be, hogy az amerikai hadművelethez, úgy tűnik Izrael szolgáltatott hírszerzési információkat.

Az Újkelet.live cikkének folytatása itt olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Pesmerga tábornok: Mi sokak helyett harcolunk az Iszlám Állammal, az európaiak helyett is

A nemzetközi politikusok hiába jelentették be, hogy a terrorszervezetet sikerült felszámolni, csupán Irakban most is négyezer Iszlám Állam-harcos van.