Franciaország megreformálná az EU-s menekültügyi rendszert

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország az európai külső határok megerősítésével és a menedékkérők elosztásának „kötelező szolidaritási” elvével segítené elő a közös európai menekültügyi rendszer reformját.

    Az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek az észak-franciaországi Lille-ben csütörtökön rendezett informális találkozóját követően Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja üdvözölte, hogy a megbeszélés új lendületet adott az új migrációs és menekültügyi paktum megalkotásához.

A vendéglátó Gérald Darmanin francia belügyminiszter a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a tagállamok elfogadták Emmanuel Macron államfő a schengeni övezet politikai irányításának létrehozására vonatkozó javaslatát. Az úgynevezett Schengen-tanácsban az övezet belügyminiszterei foglalnának majd helyet, alakuló ülésüket március 3-án tartják.

Franciaország szerint az új szervezetre a koronavírus-járványhoz hasonló egészségügyi, valamint biztonsági, és olyan migrációs válságok miatt van szükség, mint amilyen 2021-ben a lengyel-fehérorosz határszakaszon alakult ki.

    Franciaország a külső határok jobb ellenőrzésével, valamint a belépést megelőző szűrési mechanizmusok bevezetése mellett kívánja elfogadtatni a tagállamokkal a kötelező szolidaritást elvét azon országokkal, amelyek a migránsok érkezésének frontvonalában találhatók, többek között Olaszország és Málta.

Az elképzelés szerint a fokozottabb ellenőrzésnek köszönhetően kisebb lenne a migrációs nyomás, és kevesebb menedékkérőt kellene elosztani azon országok között, amelyek önkéntesen vállalnák a befogadásukat – mondta a záró sajtótájékoztatón a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin.

Dán bevándorlásügyi miniszter: Az Európai Unió migrációs politikája összeomlott

“Ezek az emberek nemcsak a fogkeféjükkel, a hitelkártyájukkal és a telefonjaikkal érkeznek: hozzák a vallásukat, meggyőződésüket és a saját értékrendjüket is” – mondta a miniszter.

A Franciaország által javasolt „kötelező szolidaritás” azt jelentené, hogy az Európai Unió első országába érkező menedékkérőket elosztanák a többi tagállamok között. Azok az országok, amelyek nem kívánnak a mechanizmusban részt venni, „nagyon jelentős támogatást” fizetnének a frontországoknak, illetve azon országoknak, amelyek befogadják a menedékkérőket – hangsúlyozta Gérald Darmanin.

    A menekültek tagállamok közötti, kvóta szerinti elosztására vonatkozó javaslat 2015-ben kudarcot szenvedett, és azóta is megosztja a tagállamokat.

Nancy Faeser német belügyminiszter az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy Franciaország és más országok készek a „jó szándékúak koalícióját” létrehozni. Az esetleges partnereket illetően a német politikus Emmanuel Macronra hivatkozva 12 európai országot említett, amelyek készek menedékkérők befogadására. Francia kollégája úgy fogalmazott, hogy „az európai tagállamok többsége” részt venne a programban, de nem említette meg, hogy mely országokról van szó.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter „a jó szándékúak koalíciójával” szemben a menekültek befogását elutasító „józanok szövetségéről” beszélt. Kiemelve a külső határok jobb védelmének fontosságát, emlékeztetett annak a 16 országnak az Európai Unió irányába tett kérésére, amelyek a határzárak finanszírozását indítványozták az Európai Bizottságnál.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nem engedik kitoloncolni az iszlamistát, aki a titkosszolgálat szerint nagyon veszélyes

Az európai jog nem tud mit kezdeni az iszlamizmussal.