Irán propagandakampánnyal célozta a jobboldali és haredi izraelieket

Egy iráni propagandakampány az izraeli nacionalista és haredi társadalmat célozta a közösségi médián keresztül – írja az Ujkelet.live. 

A hamis közösségi média-csatornák és -felhasználók hálózatát tavaly nyáron hozták létre „az arab és zsidó állampolgárok közti erőszak csúcsán”, amikor Izrael háborút vívott a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezettel, állítja a FakeReporter kutatócsoport.

BBC szerint a profilokat a Facebook és a Twitter deaktiválta, de a hálózat Telegram csatornája aktív marad.

,,Egy haredi hálózat égisze alatt hónapok óta egy iráni sejt működik a közösségi médiában, vallási erőszakra és iszlamofóbiára ösztönözve, hogy vallásháborút szorgalmazzon Izraelben” – közölte csütörtökön a FakeReporter.

Az iráni hálózat „a kormányt és különösen Naftali Bennettet vette célba, és Netanjahu javára szóló üzeneteket terjeszt” – magyarázta a csoport egy Twitter-bejegyzésláncban, és felerősítette a szélsőjobboldal hangjait, köztük olyan politikusokét, mint a kahanista Itamar Ben-Gvir.

Egy esetben a hálózat újra közzétett egy videót, amin Ben-Gvir fegyverrel a kezében vitázik egy parkolóőrrel, azzal a megjegyzéssel: „Kár, hogy nem adott neki egyet a fejébe.”

A feltételezett iráni székhelyű hálózat és adminisztrátorai további bejegyzései között szerepelt az izraeli kormányellenes tüntetéseken való részvételre való ismételt felhívás, Ben-Gvir egy bejegyzésének újratweetelése, amelyben az arab izraeli „felbujtók célzott meggyilkolására” szólított fel olyan városokban, amelyek szemtanúi voltak a fellángolásnak a tavalyi májusi zavargások idején, és olyan képek közzététele, amelyek azzal vádolják a koalíciót, hogy a Ra’am párt bevonása miatt muszlimok irányítják a koalíciót.

A FakeReporter azzal vádolta az irániakat, hogy fokozni akarják az izraeli belpolitikai feszültséget, és kijelentette, hogy „az izraeli politika hamisítványokkal és hazai influenszerekkel teli mérgező légköre termékeny talajt jelent számukra. Ez a demokráciák elleni orosz-iráni doktrína, és ez ellen harcolni kell” – áll a jelentésben.

Az egyik hamis online közösségi csoport videókat osztott meg arab-zsidó összecsapásokról, hogy „növelje a vallási erőszakot és a gyűlöletet” – írta a FakeReporter, hozzátéve, hogy „Ariel Levi” csoportadminisztrátor profilképe egy halott orosz jesiva diák fiókjáról való.

A Facebook azt mondta, hogy a hálózat nyilvánvalóan része volt annak az iráni erőfeszítésnek, hogy újjáépítse közösségi média infrastruktúráját, miután egy hasonló hálózatot tavaly felszámoltak.

Az Israel Democracy Institute nemrégiben végzett közvélemény-kutatása szerint az izraeli harediek kétharmada már jelen van online.

Az intézet haredi társadalomról szóló éves jelentése szerint 2020-ban a haredi zsidók 64 százalékának volt hozzáférése internethez.

Tehilla Shwartz Altshuler, az Israel Democracy Institute agytröszt munkatársa azt mondta a BBC-nek, hogy a fiatal haredi izraeliek sebezhetőbbek lehetnek a külföldi beavatkozásokkal szemben az alacsony „digitális írástudás” miatt, hozzátéve, hogy sokan most először találkoznak az internettel.

„Ez a közösség nagyon konzervatív, és nem rendelkezik 70 év tévézési tapasztalattal. Ez a közösség nincs felkészülve arra, hogy megbirkózzon az álhírekkel vagy a digitális manipulációval” – nyilatkozta Altshuler.

Zavarják az Izraelbe tartó légijáratok navigációját az oroszok

Izraelben egyesek úgy vélik, hogy a zavarással Oroszország meg akarja mutatni, ki a főnök Szíriában, tekintettel az izraeli hadseregnek tulajdonított számos ottani légicsapásra.