Zavarják az Izraelbe tartó légijáratok navigációját az oroszok

A Földközi-tenger irányából Izraelbe repülő repülőgépek ismét navigációs problémákkal küzdenek, egy Oroszország által Szíriában telepített jelhamisító rendszer miatt – jelentette hétfőn a Kan hírportál.

A beszámoló szerint néhány hete kezdődtek a problémáik, és Izrael üzenetet küldött Moszkvának, amelyben tájékoztatta, hogy a rendszer zavarja a polgári légterét.

Oroszország azonban állítólag visszautasította az izraeli kérést, azzal indokolva, hogy a rendszerre a Szíriában állomásozó katonáinak védelme érdekében van szükség.

Úgy tűnik, hogy a repülőgépek GPS-vételének zavarása az elektronikus hadviselés egyfajta „spoofing” néven ismert formájából ered, amely Oroszország szerint védelmi célokat szolgál, azonban ez a közeli repülőgépek és hajók számára is zavarokat okoz.

A jelentés szerint Izrael a zavarás „semlegesítésén” dolgozik, de nem részletezték, milyen módon.

A Kan értesülése szerint a probléma egy konkrét jelzavaró berendezéssel kapcsolatos, amelyet a latakiai Hmeimim légibázison telepítettek, közel ahhoz a helyhez, ahol az utóbbi időben állítólag izraeli légicsapások is történtek. A tisztviselők azonban állítólag úgy vélik, hogy a zavarás más célpontok ellen irányult, amelyben Izrael problémája csak járulékos veszteség.

Az egyik pilóta a műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a jelhamisítás miatt a pilótáknak hirtelen kellett reagálniuk, például amikor a gép GPS-irányító rendszere azt mondta, hogy máshol van, mint ahol valójában, vagy amikor hirtelen irányváltoztatást követel.

„Amibe belefutottunk, az a kelet felől érkező [elektromágneses] spektruminterferencia, aminek a megértése eltartott egy darabig”

– mondta a pilóta.

Már a zavarásról szóló jelentés előtt is felfigyelt néhány amatőr járatfigyelő az Izrael felé közeledő repülőgépek furcsa viselkedésére.

2019-ben az izraeli polgári légügyi hatóságok nyilvánosan panaszkodtak, hogy a hasonló orosz zavarás „jelentős hatással van a pilótafülkéből történő repülőgép-üzemeltetés minden aspektusára, valamint a légi forgalom irányítására”.

Oroszország álhírként utasította el a vádakat, de azért a problémát egészen a közelmúltig kezelték valahogyan.

A pilóta szerint az izraeli illetékesek tudnak a problémáról, de „homokba dugják a fejüket”, ahelyett, hogy hivatalos panaszt tennének.

„Az IDF ellenőrzi a spektrális dimenziót, és Izrael Állam többdimenziós védelem keretében védekezik, és cselekszik a fenyegetések ellen”

– közölte a hadsereg válaszában.

A műsorszolgáltató azt is elmondta, hogy Izraelben egyesek úgy vélik, hogy a zavarással Oroszország meg akarja mutatni, ki a főnök Szíriában, tekintettel az izraeli hadseregnek tulajdonított számos ottani légicsapásra.

A jelentés azt követően készült, hogy a szíriai állami televízió szerint Izrael hétfőn kora reggel légicsapást hajtott végre Damaszkusz közelében. Ez volt az első ilyen támadás azóta, hogy Oroszország a múlt héten bejelentette, hogy a szíriai légierővel közös katonai repülőgépes járőrözést hajt végre a szíriai határok mentén lévő légtérben, beleértve a Golán-fennsíkok térségét is.

A járőrözés után a Ynet hírportál arról számolt be, hogy izraeli katonai tisztviselők tárgyalásokat folytattak az orosz hadsereg tisztjeivel a feszültségek csillapítása érdekében.

A jelentés szerint az izraeli tisztviselők nehezen értették meg, hogy Oroszország, amely bejelentette, hogy az ilyen közös járőrözések a jövőben várhatóan rendszeressé válnak, miért változtatta meg eddigi engedékeny politikáját Izraellel szemben.

A jelentés – forrás megjelölése nélkül – azt állította, hogy Izrael az orosz lépés hatására szíriai légi hadjáratának korlátozására kényszerülhet.

Izrael az évek során több száz csapást mért a kormány ellenőrzése alatt álló Szírián belüli célpontokra, de ritkán ismeri el vagy tárgyalja meg a konkrét műveleteket. A múltban sok csapás a főváros, Damaszkusz fő repülőterét vette célba, amelyen keresztül Irán vélhetően fejlett fegyvereket szállít megbízottjainak.

Izrael elismerte, hogy célba veszi az iráni erők és az Iránnal szövetséges terrorcsoportok bázisait, különösen a Golán-fennsík mentén, például a libanoni Hezbollahot, amelynek terroristái Dél-Szíriában állomásoznak. Azt állítja, hogy olyan fegyverszállítmányokat is támad, amelyekről úgy gondolják, hogy ezeknek a milíciáknak szánnak.

Újra lecsapott az izraeli légierő a Hezbollahra Damaszkusz közelében

Ez volt az első légicsapás azóta, hogy az orosz vadászgépek közös járőrözést hajtottak volna végre a szíriai légierővel a Golán felett.