Újra lecsapott az izraeli légierő a Hezbollahra Damaszkusz közelében

Ez volt az első légicsapás azóta, hogy az orosz vadászgépek közös járőrözést hajtottak volna végre a szíriai légierővel a Golán felett – írja a The Time of Israel.

Izraeli repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre a szíriai főváros, Damaszkusz közelében lévő célpontok ellen hétfőn kora reggel – jelentette a szíriai állami televízió.

Az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a támadás célpontjai a Hezbollah állásai és fegyverraktárai voltak Damaszkusztól északkeletre.

A SANA szíriai állami média szerint a légicsapások „anyagi károkat” okoztak, de nem részletezte bővebben. Az izraeli légicsapások általában az Irán által a szíriai és libanoni proxyjainak, nevezetesen a Hezbollah terrorista milíciának szállított fegyverszállítmányokat veszik célba.

A SANA szerint az izraeli rakétákat hajnali 3 óra körül lőtték ki.

Antiwar.com on Twitter: „Israeli Missile Barrage Targets Damascus, Syria Intercepts SeveralDamage reported, no word on casualtiesby Jason Ditz@jasonditz #Syria #Damascus #Israel https://t.co/2FtEYdvrW6 pic.twitter.com/gor2XKydvX / Twitter”

Israeli Missile Barrage Targets Damascus, Syria Intercepts SeveralDamage reported, no word on casualtiesby Jason Ditz@jasonditz #Syria #Damascus #Israel https://t.co/2FtEYdvrW6 pic.twitter.com/gor2XKydvX

A SANA jelentése szerint a szíriai hadsereg légvédelmét a csapásra válaszul aktiválták. Az állami műsorszolgáltató azt állította, hogy a beérkező rakéták közül többet elfogtak. Az elemzők általában hamis, üres dicsekvésként utasítják el az ilyen állításokat – amelyeket szinte minden izraeli légicsapás után hallani.

Izrael az évek során több száz csapást mért a kormány ellenőrzése alatt álló Szírián belüli célpontokra, de ritkán ismeri el vagy tárgyalja a konkrét műveleteket. A múltban sok légicsapás a főváros, Damaszkusz fő repülőterét vette célba, amelyen keresztül Irán vélhetően fejlett fegyvereket szállít a vele szövetséges milíciáknak.

Moszkva átírná a játékszabályokat Szíriában – mit jelent ez Izraelre nézve?

Egyes források szerint az izraeli hadsereg azt tervezi, hogy felülvizsgálja az eddig alkalmazott taktikáját Szíriában. Hende Olivér írása.