Alaptalanul vádolták csalással a bolgár zsidó vezetőt

Egy jelentős bolgár médium bocsánatot kért Dr. Aleksander Oscar szemorvostól, a bulgáriai Shalom zsidó szervezet elnökétől, amiért hamisan megvádolta őt azzal, hogy jogtalanul igényelt pénzt a bolgár nemzeti egészségbiztosítási pénztártól.

A Shalom és a Zsidó Világkongresszus szervezetei az Oscarral szembeni kritikák nagy részét antiszemita jellegűnek nevezték, és azt mondták, hogy az az online antiszemitizmus növekedéséhez vezetett Bulgáriában.

„A Pik.bg [híroldal] kiadója és szerkesztősége elnézést kér Dr. Aleksander Hugo Oscartól a médiafelületein 2020 márciusától 2021 novemberéig terjedő időszakban megjelent cikkekben bemutatott téves információk miatt” – írta a hírportál a múlt hónapban.

Oscart, a szófiai Alexandrovska Orvosi Központ volt igazgatósági tagját azzal vádolták, hogy 178 000 lejt – mintegy 32 millió forintot – sikkasztott a bolgár Nemzeti Egészségügyi Alapból nem létező kórházi kezelésekről, vizsgálatokról és kezelésekről szóló fiktív jelentésekkel.

Novemberben több bolgár médium is arról számolt be, hogy az egészségügyi pénztár követelte, hogy Oscar adja vissza a pénzt, és többé ne fogadjon járóbetegeket, illetve ne dolgozzon a Nemzeti Egészségügyi Pénztárral. Azt is közölték, hogy Oscar fellebbezését követően a pénztár belső bizottsága vizsgálja felül a dokumentumokat. A beszámolók közül sokan kiemelték Oscar a Shalom elnökeként betöltött szerepét.

A kórház novemberben kiadott közleményében tagadta a csalásról szóló állításokat, és közölte, hogy Oscar ellen nem folyik vizsgálat.

A közlemény Otto von Bismark 19. századi német vezetőtől származó idézettel zárult, amely összeesküvésre utal. „A legtöbben egy háború előtt, a választások alatt és egy vadászat után hazudnak” – írták.

A botrányról a Shalom által készített jelentésben Oscar szintén tagadta a vádakat.

„Nem voltak hamis kórházi felvételek; Nincs csalás; Nem vagyok eltiltva az egészségbiztosítási pénztárral való munkavégzéstől” – írta Oszkár. „Az egészségbiztosítási pénztárral az Alexandrovszka Egyetemi Kórház orvosaként dolgozom; nem vagyok eltiltva a járóbeteg-ellátástól (heti rendszerességgel 100-120 beteget vizsgálok); nem csapoltam meg az egészségbiztosítási pénztárt; nem fellebbeztem az egészségbiztosítási pénztár szankciója ellen, mert a mai napig sem én, sem az Alexandrovszka Orvosi Központ nem tud ilyen szankcióról”.

A Shalom szerint a cikkek a közösségi médiában komoly antiszemita hullámot indítottak el.

„Nem világos, hogy ki és milyen céllal próbálta lejáratni mind Oscart, mind az egész bulgáriai zsidó közösséget” – áll a Shalom jelentésében – „de tény, hogy ez az ügy számos vádaskodáshoz és sértő minősítéshez vezetett”.

Oscar a Jewish Telegraphic Agency-nek elmondta, hogy szerinte a vádakat Bulgária előző egészségügyi minisztere, Dr. Kostadin Angelov ültette el, mert Oscar tavaly kompromitáló információt teregetett ki az Angelovot érintő korrupciós ügyekről.

Oscar úgy véli, hogy a jelentések megtorlásnak tekinthetők azért, mert nyilvánosan támogatta a centrista Folytatjuk a Változást pártot (bolgár rövidítéssel PP), amely a legtöbb mandátumot szerezte a 2021-es harmadik bulgáriai országos választásokon tavaly ősszel.

„Ez a hamis kampány véletlenül éppen két nappal a legutóbbi választások előtt tört ki” – mondta Oscar. „Be akarták szennyezni az új politikai párt imázsát néhány nappal a választások előtt”.

A PP párt széles körű támogatást kapott a zsidó közösség és más kisebbségek körében Bulgáriában, mint a korábban a COVID-19 járvány közepette hatalomra került nacionalista pártok ellenzéke.

Az új kormány innovációs és növekedési minisztere, Daniel Lorer, szintén a zsidó közösség tagja, mely a nacionalista Megújulás pártban antiszemita visszhangokat váltott ki.

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a további antiszemita érzelmeket, amelyek azután eszkalálódtak, hogy a Megújulás párt alelnökjelöltje, Elena Guncheva asszony 2021. október 10-i bejegyzésében megengedte magának, hogy Daniel Lorer politikába lépésével kapcsolatban megjegyezze, hogy ez a »bolgárok földje«, és a zsidók itt »csak vendégek« – írta a Shalom az Oscar-botrányról szóló jelentésében.

„Guncheva asszony folytatta a közvélemény provokálását a zsidó közösség ellen, kihasználva az Oscart övező felháborodást” – tette hozzá a csoport. „A Megújulás párt támogatói tömegesen ismételték a már ismert sztereotípiákat és összeesküvés-elméleteket, miszerint »a legnagyobb bajaink mindig is a zsidók miatt voltak«.”

A Zsidó Világkongresszus is Oscar védelmére kelt, azzal érvelve, hogy a vádaknak antiszemita felhangja van.

„Annak ellenére, hogy mind Dr. Oscar, mind az őt alkalmazó kórház egyértelműen visszautasította az Oscar ellen felhozott hamis vádakat, amelyek az egész zsidó közösséget érintő összeesküvés-elméleteket is tartalmaznak, egyes bolgár médiumok, majd az interneten keresztül egyszerű polgárok és nacionalista csoportok is terjesztették azt” – áll a Zsidó Világkongresszus közleményében.

Kaszinó lehet a várnai zsinagógából

Az állami tulajdonban álló zsinagóga épületet csak úgy tudja tovább használni a zsidó közösség, ha megveszi.