Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások Bulgáriában

A csupán két hónapja alapított, centrista, korrupcióellenes Folytatjuk a Változást párt kormányalakítási tárgyalásokba kezd lehetséges koalíciós partnereivel Bulgáriában – jelentette be a párt vezetője, Kirill Petkov a NOVA magántévén keresztül.

Hatalmas meglepetésre a Folytatjuk a Változást kapta a legtöbb szavazatot – 25,7 százalékot – a vasárnap tartott parlamenti választásokon. Ahhoz azonban, hogy többségi koalíciós kormányt tudjon alakítani, szüksége van a Bolgár Szocialista Párt és két kisebb korrupcióellenes ellenzéki frakció támogatására is.

Politikai elemzők mindazonáltal lehetségesnek tartják, hogy végre feloldódik a csaknem fél éve tartó patthelyzet a Folytatjuk a Változást választási eredménye révén.

Az áprilisi, menetrend szerinti parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania, ezért júliusban előrehozott választást tartottak, de ezután sem tudtak koalíciós kabinetben megállapodni a pártok, így új választást kellett kiírni november 14-re.

„Tárgyalást tervezünk a többi párt vezetőjével még ma. Sok közös dolog van bennünk” – mondta a 41 éves Petkov, hozzátéve: ezúttal bízik abban, hogy a többi ellenzéki pártnak sikerül visszafognia „egóját”, mivel az ország – tekintettel a magas energiaárakra és a Covid-19 megbetegedések magas számára – nem engedhet meg magának további választásokat.

„El akarjuk végezni az egyeztetési munka zömét még a koalíció hivatalos megszavazása előtt” – hangoztatta és egyúttal bejelentette, hogy a tárgyalások egy részét az átláthatóság jegyében közvetíteni fogják az interneten.

„Bulgáriában nem lehet többé olyan tolvaj, aki lopja a közpénzt annak tudatában, hogy úgysem éri büntetés”

– hangoztatta Petkov.

Magyarokkal mentené meg kormányát Románia

A PNL a szociáldemokratákkal, a magyarokkal és a nemzeti kisebbségi frakcióval alakítana kormányt.

Címlapkép: Kirill Petkov (balra) és Aszen Vaszilev, a Folytatjuk A Változást párt társvezetői Szófiában 2021. november 14-én, miután a szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatás eredménye szerint újonnan alapított korrupcióellenes pártjuk győzött az ezen a napon tartott bolgár parlamenti választásokon.
(Forrás: MTI/AP/Valentina Petrova)