Magyarokkal mentené meg kormányát Románia

A Romániában két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójával kezd kormányalakítási tárgyalásokat egy nagykoalíció létrehozása érdekében — döntött hétfő este a PNL országos tanácsa.

A PNL másik opciója az volt, hogy helyreállítsa a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíciót az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinetet.

A PNL-ben éles vita előzte meg a nagykoalícióról szóló döntést, amelyet 48-22 szavazataránnyal fogadott el az országos tanács.

A párt hétfői határozatáról beszámoló Agerpres hírügynökség szerint a PNL ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, az — Európai Bizottság által jóváhagyott — nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetéséhez,

Románia pénzügyi stabilitásának megtartásához, a költségvetési hiány csökkentési menetrendjének adóemelés nélküli betartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, az igazságügyi rendszer reformjához, az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséghez és Románia európai, euroatlanti elkötelezettségéhez.

A PNL azt is elvárja leendő koalíciós partnereitől, hogy tartsák tiszteletben a PNL és — a párt jelöltjeként államfővé választott — Klaus Iohannis közti partnerséget.

Az országos tanács ülésén volt pártelnökként a PNL frakciójából már kilépett Ludovic Orban is részt vett. Orban bírálta az „ősellenséggel lepaktáló” pártvezetést, szerinte a PNL nem arra kapott felhatalmazást a választóitól, hogy a „kommunista utódpárt” PSD-vel szövetkezzen, ráadásul az országos tanács még feltételeket sem szabott meg a PNL tárgyalóküldöttsége számára.

Orban úgy vélekedett: a válságot — a nacionalista AUR által felfüggesztéssel fenyegetett — Klaus Iohannis államfő idézte elő, felégetve az összes hidat a PNL és „természetes szövetségese”, az USR között, hogy egy kényelmes parlamenti többséget hozzon össze mandátuma hátralévő időszakára.

Hétfőn a PSD országos tanácsa és az RMDSZ szövetségi képviselőinek tanácsa is jóváhagyta a hivatalos tárgyalások megkezdését a PNL-PSD-RMDSZ-nemzeti kisebbségi frakció összetételű nagykoalíció létrehozása érdekében.

A PNL reményei szerint december elsejéig léphet hivatalba a kétharmados — alkotmánymódosító — parlamenti többséggel rendelkező új román kormány.

Ismét kormányfő nélkül maradt Románia

Nicolae Ciucă szerint esélytelen, hogy elnyerje a parlament támogatását.

Címlapkép: Egy perc csenddel emlékeznek meg a koronavírus-járvány áldozatairól, mielőtt Dacian Ciolos miniszterelnök-jelölt (középen) felszólal a román parlament ülésén Bukarestben 2021. október 20-án. Ezen a napon bizalmi szavazást tartottak a Ciolos által javasolt kormányról.
(Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda)