Ismét kormányfő nélkül maradt Románia

Nicolae Ciucă szerint esélytelen, hogy elnyerje a parlament támogatását.


Nicolae Ciucă, Románia ideiglenes védelmi minisztere hétfőn közölte, hogy lemond az új kormány megalakítására való jelöltségről, miután világossá vált számára, hogy nem fogja elnyerni a parlament támogatását.

Klaus Iohannis elnök a Politico beszámolója szerint alig több, mint egy hete kereste fel Ciucă-t, egykori tábornokot és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagját, hogy állítsa fel az új román kormányt. Ciucă azonban hétfő este úgy nyilatkozott a helyi médiának, hogy

a PNL azon szándéka, hogy ismét kisebbségi kormányt állítson fel a többi párt bevonása nélkül „matematikailag lehetetlen”, ugyanis nem tud elegendő támogatást összegyűjteni a parlamentben.

„A [PNL] végrehajtó politikai hivatala úgy döntött, hogy visszavonja a mandátumot, ezért feladom. Meggyőződésem, hogy a politikai pártok szintjén folyó összes tevékenységnek a párbeszéden és az ország jelenlegi helyzetének megértésén kell alapulnia” — mondta.

Iohannis-nak most harmadszor is meg kell próbálnia miniszterelnök-jelöltet találnia, ami azt jelenti hogy az ország politikai bizonytalansága továbbra is fennáll, miután Florin Cîțu, a PNL vezette korábbi jobbközép koalíció szeptemberben összeomlott. Az elnök várhatóan a következő napokban tárgyalásokba kezd a parlamenti pártokkal.

Cîțu, aki továbbra is a leköszönő miniszterelnöki posztot tölti be a médiának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy

ahelyett, hogy a PNL ismét kisebbségi kormányra törekedne, most inkább egy „rugalmas” mandátumot akar kidolgozni a koalíció felállítására.

A PNL bennfentesei szerint Ciucă-t gyakorlatilag újra jelölhetik, mivel a parlament formálisan nem utasította el őt. A források ugyanakkor kiemelték, hogy a jelöltről még nem született döntés a pártban.

Miért zuhan Biden népszerűsége?

Biden támogatottsága mínusz 9,7 százalékpontra süllyedt.

Címlapkép: Nicolae Ciuca román védelmi miniszter (balra) és Klaus Iohannis román elnök kezet fog közös bejentésük után Bukarestben 2021. október 21-én. A román államfő kormányalakítási megbízást adott a védelmi miniszternek, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) őt javasolta a kormányfői posztra a kormányalakítási tárgyalások második fordulójában.
(Forrás: MTI/AP/Andreea Alexandru)