Miért zuhan Biden népszerűsége?

Június 1-jén a RealClearPolitics közvélemény-kutató cég átlaga szerint Joe Biden munkájának támogatottsága 53,3% volt, a nettó támogatottsága pedig plusz 11,3 százalék. A modern politikában a plusz 11,3 nettó támogatottság lenyűgöző. Donald Trump soha nem ért el ilyen magas értéket, Barack Obama pedig csak két hivatali ciklusa legelején és végén. Sajnos Biden számára a kezdeti pozitívumok, amelyek adminisztrációja első néhány hónapját jellemezték, már rég eltűntek, és október 28-ra a nettó támogatottsága mínusz 9,7 százalékpontra süllyedt. Ez a 21 százalékpontos visszaesés bizonyítja, hogy Biden a Demokrata Párt félidős ambícióinak hátráltató tényezőjévé vált az előre vizionált előny helyett.

A lehangoló hírekkel teli nyár és ősz eleje mellett nem meglepő, hogy Biden népszerűsége zuhant. Az már érdekesebb kérdés, hogy miért esett ilyen gyorsan ilyen mélyre. Melyik esemény taszította Bident a mínusz 9,7 százalékpontra? Talán a koronavírus delta-változatának felbukkanása volt az éppen akkor, amikor az amerikaiak visszatérhettek korábbi életükbe? Vagy az Afganisztánból való kaotikus kivonulás, amely 13 amerikai halálát okozta egy pusztító terrortámadásban, és amelynek során a tálibok megdöbbentő gyorsasággal visszaszerezték az ország feletti ellenőrzést?

A RealClearPolitics átlagai és a YouGov/Economist közvélemény-kutatásai alapján úgy véljük, hogy mindkettő – jelenti ki a Daily Wire.

Bár Biden támogatottsága már korábban is csökkent, az Egyesült Államok kaotikus afganisztáni kivonulása felgyorsította a csökkenést.

Afganisztán 2021. augusztus 13-án leuralta nemzetközi szinten a híreket. Az biztos, hogy a nagyobb hírügynökségek már az azt megelőző hetekben is beszámoltak a tálibok országon átívelő meneteléséről, de csak akkor került a történet a középpontba, amikor a tálibok közeledni kezdtek Kabul felé. Augusztus 13-tól augusztus 23-ig a The New York Times minden nap Afganisztánról írt a legfrissebb hírek között. Úgy tűnik, hogy a deltaváltozat feltűnése már addigra is jelentősen megviselte Bident, hiszen népszerűség-csökkenésének körülbelül fele augusztus 13. előtt következett be. Június 9-én Biden 54%-os támogatottságot és 41,1%-os elutasítottságot mutatott. Az RCP átlaga plusz 12,9-es nettó értéket jelentett számára ekkor. Augusztus 12-re – egy nappal azelőtt, hogy Afganisztánt teljesen elfoglalták volna a tálibok – nettó támogatottsága 8,7 százalékponttal, plusz 4,2 százalékpontra csökkent.

Ugyanebben az időszakban Biden népszerűsége a Covid-19 kapcsán a független szavazók és a republikánusok körében is csökkent. A YouGov/Economist közvélemény-kutatása szerint május 29-én a regisztrált szavazók körében a demokraták 87%-a, a republikánusok 19%-a és a függetlenek 46%-a helyeselte Biden Covid-19 kezelését, így a nettó „pandémiás támogatottsága” 53% volt (ami majdnem azonos az általános támogatottságával). A Biden Covid-19 teljesítményét helyeslők mintegy 86%-a összességében is helyeselte az elnök teljesítményét.

Augusztus 14-re Biden általános koronavírus-politikájának támogatottsága 48%-ra esett vissza, a republikánusoknál 9%-ra, a függetleneknél pedig 40%-ra. Biden támogatottsága azonban továbbra is magas maradt (89%) azok körében, akik még mindig helyeslik a Covid-19-cel kapcsolatos teljesítményét. Ez a következetesség arra utal, hogy

Biden Afganisztán előtti, deflálódott népszerűségi mutatói elsősorban azoktól származnak, akik megváltoztatták véleményüket a járványügyi teljesítményéről. Azok, akik továbbra is helyeslik a Covid-19 kezelését, még mindig helyeslik a munkáját összességében; az ebbe a táborba tartozók száma egyszerűen csökkent.

Míg a delta-variáns terjedése felemésztette Biden tartalékait, Afganisztán már negatív tartományba billentette őt. Augusztus 13. és augusztus 23. között Biden nettó támogatottsága az RCP átlaga szerint plusz 4,2-ről mínusz 2,3-ra esett vissza. Az amerikaiak soha nem bíztak túlságosan Biden nemzetközi válságkezelési képességeiben, de Afganisztán határozottan ártott így is.

Már a demokraták is arra kérik Bident, hogy ne nyisson külön konzulátust a palesztinoknak

A konzulátus megnyitása Izrael Jeruzsálem feletti szuverenitásának megsértését jelenti, mert a nagykövetség áthelyezése annak idején Jeruzsálem fővárossá nyilvánítását jelentette.

Júniusban, amikor még a csúcson volt, a regisztrált választók szinte tökéletesen megosztottak voltak Biden nemzetközi válságkezelésre való képességét illetően: 44%-uk bizakodott, míg 43%-uk nyugtalanságot jelzett (a YouGov/Economist június 5-i felmérése szerint). Augusztus 28-ra ezek a számok 37%-ra és 49%-ra változtak, Biden nettó afganisztáni támogatottsága pedig hasonlóan mínusz 13 százalékos volt. Az azóta eltelt egy hónapban külpolitikai támogatottsága 40% alatt maradt, ahogy a nemzetközi válságkezelésre való képességébe vetett bizalom is.

Két hónappal a zűrzavaros afganisztáni kivonulás után Biden támogatottsága tovább csökkent. Az RCP átlagában az október 1-jei mínusz 4%-ról október 28-ra mínusz 9,7%-os nettó támogatottságra csúszott vissza. A visszaesés nagy része a függetleneknek tudható be, akik még inkább elkedvetlenedtek Biden világjárványkezelése miatt. Az augusztus 14-i 40%-os Covid-19 támogatottsági arány, amelyet a csoporttól kapott, azóta 35%-ra esett vissza, ahol ugyanannyi a független, mint a demokrata támogató. Eközben a nemzetközi válságkezeléssel kapcsolatos általános bizalom 37%-on maradt.

Egyes progresszívek szerint Afganisztán és a Covid-19 mellett Biden gondjai a nem eléggé baloldali kormányzati politikából erednek, ami a liberális és nem fehér szavazók kárára van.

A közvélemény-kutatási adatok azonban semmi ilyesmit nem mutatnak. Biden támogatottsága a liberális demokraták körében 90%-os volt október 16-án, ami gyakorlatilag megegyezik a május 29-i 92%-os értékkel. Eközben az október 16-i felmérésben megkérdezett fekete liberálisok körében 78%-uk, a spanyolajkú liberálisok körében pedig 79%-uk helyeselte Bident. Ezek a számok csökkenést jelentenek ahhoz képest, hogy május 29-én a fekete liberálisok 88%-a, a spanyolajkú liberálisok 83%-a helyeselte Biden politikáját.

Ugyanakkor Biden számai a feketék és a spanyolajkú mérsékeltek, illetve konzervatívok körében lényegesen nagyobb mértékben csökkentek. Az előbbi csoportban Biden támogatottsága 80%-ról 59%-ra zuhant, míg az utóbbiak körében 51%-ról 41%-ra. Másképpen fogalmazva, Biden a liberális feketék és spanyolajkúak körében is veszített, de e közösségek mérsékelt, illetve konzervatív tagjai körében a veszteségek még jelentősebbek voltak.

A legaggasztóbb Biden és a demokraták számára a függetlenek körében tapasztalt csökkenés.

A 2016-os elnökválasztást követően a YouGov és az országos exit pollok azt mutatták, hogy Donald Trump a függetleneket is magával ragadta az Ovális Irodába vezető úton. Ezzel szemben a 2018-as választások után a YouGov és az országos exit pollok azt mutatták, hogy a függetlenek a demokrata kongresszusi jelöltek mellett álltak meg, így ők irányították a képviselőházat. A függetlenek körében elért hasonló teljesítmény a 2020-as elnökválasztást a demokratáknak adta.

Mivel Biden a függetlenek körében egyre elutasítottabb, a demokratáknak van okuk félni a jövő évi félidős választásoktól.

Mivel kongresszusi programja egyre zsugorodik és akad el, Biden nehéz út előtt áll, ha helyre akarja állítani támogatottságát. Szerencséjére az amerikai választók emlékezete viszonylag rövid, és egy teljes év választ el minket a 2022-es félidős választásoktól. Bár a demokraták számára jelenleg borús ennek a várakozása, Bidennek még mindig lesz lehetősége arra, hogy javítsa pártja kilátásait.

Nemtelen ideológiák — Hogyan váltak a progresszív elméletek a hivatalos amerikai állásponttá?

Névmásokat és szexualitásokat ünnepel az amerikai Külügyminisztérium, gender stratégiát ad ki a Fehér Ház. A tegnap még kinevetett progresszív ideológiák mára az amerikai kormányzat hivatalos álláspontjává váltak. Hajdú Tímea véleménycikke.

Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök sajtóértekezlete a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2021. október 13-án.
(Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)