Már a demokraták is arra kérik Bident, hogy ne nyisson külön konzulátust a palesztinoknak

Bident pártjának vezető kongresszusi képviselői arra kérik, hogy ne nyisson külön konzulátust a Palesztin Hatóság számára Jeruzsálemben, megsértve ezzel az amerikai és az izraeli törvényeket.

A kezdeményezést a képviselőház vezető beosztású demokratái szervezik, akik Biden pártjának fősodratú irányához tartoznak.

A képviselők jelenleg el akarják kerülni nevük nyilvánosságra hozatalát, mondván, így levelüknek nagyobb esélye van arra, hogy megváltoztassák a kormányzat álláspontját.

Az izraeli álláspont szerint a jeruzsálemi konzulátus megnyitása egy Izrael Államtól eltérő kormány számára (Palesztin Hatóság) a város jövőbeli felosztását jelzi, továbbá az amerikai kormányzat által szorgalmazott lépés sérti a diplomáciai normákat, és ellentmond mind az izraeli, mind az amerikai jognak.

Az érintett demokraták úgy gondolják, hogy jelenleg az elnöknek és a Demokrata Pártnak sokkal fontosabb ügyekre kell összpontosítania, amelyek közül a legfontosabb Biden nagyszabású programja az amerikai gazdaság megerősítésére.

Biden palesztin konzulátusi lépése lesz Bennett legkeményebb próbatétele

Késik ugyan, de az amerikai kormány gesztusa a palesztinok felé Izrael fővárosában, okot adhat a palesztin erőszak megújulására. Képes-e az izraeli kormány megállítani ezt?

A konzulátus megnyitásának megakadályozására irányuló erőfeszítések eddig csak a republikánus oldalon voltak. A múlt héten a republikánus párt 35 szenátora kezdeményezte, hogy törvényben tiltsák meg a kormánynak, hogy konzulátust nyisson Jeruzsálemben. Kísérleteik, hogy a demokratákat megnyerjék a törvény támogatására, kudarcot vallottak. A mostani lesz az első alkalom, hogy az elnök pártjának vezető tagjai felszólalnak a konzulátus megnyitása ellen.

Jiszráel Ganz, a Benjámin Regionális Tanács elnöke is nyilatkozott az ügyben.

„A kongresszus tagjai, akikkel találkoztunk, megértették, hogy a konzulátus megnyitása Izrael számára a Jeruzsálem feletti szuverenitásának megsértését jelenti, sőt, az amerikai szuverenitás megsértését, miután a nagykövetség áthelyezése annak idején valójában Jeruzsálem Izrael fővárosává nyilvánítását jelentette”

– mondta.

Miről szól a legújabb „kétállami megoldás” terve?

A demokraták nagy többsége, akik megszavazták a Vaskupola finanszírozását, nem bizonyította, hogy az Izrael iránti kétpárti támogatás olyan erős, mint valaha – írja elemzésében Jonathan S. Tobin.