Kaszinó lehet a várnai zsinagógából

Bezárás veszélyét fenyegeti a bulgáriai Várnában megmaradt egyetlen zsinagógát, amelyet jelenleg is használ a zsidó közösség. Amennyiben megvalósul a terv, nem csak a maroknyi helyi zsidó közösség, de a városba látogató számos, főként izraeli vallásos zsidó turista is imaház nélkül maradhat – írja az Arutz7 izraeli hírportál.

Yosef Halperin várnai rabbi a terv ellen intézett felhívást: „Mentsük meg a súlt!” címmel. A súl egy zsinagógákra használt jiddis kifejezés.

Egy helyi vállalkozó kaszinóvá akarja alakítani a történelmi épületet, a helyi közösségnek kevesebb mint egy hónapja van arra, hogy előteremtse az épület megvásárlásához szükséges 400 ezer dollárt.

Az épületet Purim ünnepe előtt zárták be, az ajtókat a város vezetése lelakatolta. Az egyetlen lehetőség az épület megmentésére, ha a zsidó közösség, mely eddig a város jóvoltából használhatta az épületet, megvásárolja azt.

A várnai zsinagóga épülete csodálatos módon menekült meg a második világháború pusztításai elől, miután az épületet államosították, a zsidó közösség a rendszerváltás után ismét használatba vehette azt igaz, hogy a tulajdonjog továbbra is a városnál maradt.

Alagutat ástak, hogy zsinagógából lopjanak Iránban

Az Urmia városában található zsinagógába alagúton keresztül bejutni próbáló tolvajokat elfogták.