Az Omikron alvariánsa miatt aggódnak Izraelben

Izraelben a világjárvány kitörése óta a 3 millió felé közelít a megbetegedések száma, és a halálos áldozatainak száma megközelíti a 9000-et.

Az egészségügyi minisztérium szerda reggel közzétett adatai szerint a koronavírus-fertőzöttség aránya az elmúlt 24 órában kissé csökkent, és jelenleg 26,15% a pozitív tesztek aránya. Összesen 230 715 izraelit vizsgáltak meg kedden a vírusra, közülük 60 329-en pozitív lett a teszt.

A fertőzési ráta, amely arra utal, hogy egy-egy igazolt hordozó hány embert fertőz meg, szintén enyhén csökkent, és jelenleg 0,91-nél tart. Minden 1 alatti érték azt jelenti, hogy a fertőzés csökkenőben van.

Az országban 435 189 aktív megbetegedés van, 2763 beteg kórházban van. Közülük 1085-nek súlyos az állapota – 316 súlyos beteg, 260-an lélegeztetőgépen vannak, 17-en pedig ECMO-készülékre vannak kötve. Jelenleg 91 239 izraeli tartózkodik karanténban, közülük 6 644-en egészségügyi dolgozók, köztük 914 orvos és 2199 ápoló.

Eddig 647 831 izraelit négy adag oltással, 4 443 628-at három adaggal, 6 096 034-et kettővel, 6 691 819-et pedig egy oltással oltottak be.

Izrael a világjárvány 2020. márciusi kitörése óta 2 987 977 COVID megbetegedést jelentett, köztük 8 926 halálesetet.

A minisztériumi adatokból az is kiderült, hogy több izraeli, aki az Omikron-változat elkapása után meggyógyult, a BA.2-es alváltozattal is megfertőződött. Így

a szakértők attól tartanak, hogy az Omikron-fertőzés során kialakult antitestek nem védik meg az embert annak mutációja ellen.

Hasonló adatokról számoltak be a világ más országaiból is.

Bár még nem tisztázott, hogy a BA.2 veszélyesebb-e az eredeti Omikron törzsnél, úgy vélik, hogy körülbelül másfélszer fertőzőbb.

Az alváltozatot kimutató országok azóta a megbetegedések számának növekedéséről vagy megújulásáról számoltak be. Egy dán tanulmány, amely december és január között több mint 8500 dán háztartásban történt koronavírus-fertőzéseket elemzett, azt állította, hogy a BA.2 nemcsak fertőzőképesebb, hanem a vakcinákkal szemben is ellenállóbb.

Az Egészségügyi Világszervezet mindazonáltal kedden közölte, hogy az alváltozat nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti BA.1-es forma.

Dr. Boris Pavlin, a WHO koronavírusokra reagáló csoportjának munkatársa egy online tájékoztatón elmondta, hogy az alváltozat már a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában és Dániában kezd dominánssá válni.

Hozzátette:

„A védőoltás hatékonyan véd a súlyos megbetegedésekkel szemben, többek között az Omikron esetében is. A BA.2 gyorsan felváltja a BA.1-et. Hatása valószínűleg nem jelentős, bár több adatra van szükség”.

Tedros Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden azt is elmondta, hogy

az Omikron 10 héttel ezelőtti első azonosítása óta 90 millió COVID-esetet jelentettek, ami több, mint a COVID-19 világjárvány első évében, 2020-ban összesen.

Mivel számos ország enyhítette korlátozó intézkedéseit a közvélemény fáradtsága miatt, Gebrejeszusz figyelmeztetett, hogy az Omikron nem szabad alábecsülni, még akkor sem, ha a korábbi változatoknál kevésbé súlyos betegségekkel jár – és „a halálesetek nagyon aggasztó növekedésére hivatkozott a világ legtöbb régiójában”.

„Aggódunk amiatt, hogy egyes országokban az a narratíva alakult ki, hogy az oltóanyagoknak köszönhetően – és az Omikron magas fertőzőképessége, de csekélyebb súlyossága miatt – a fertőzés megelőzése már nem lehetséges és nem is szükséges”

– mondta a WHO világjárványról szóló rendszeres tájékoztatóján.

„Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól”

– tette hozzá Tedros.

„Korai lenne bármely országnak akár megadni magát, akár győzelmet hirdetnie. Ez a vírus veszélyes, és a szemünk láttára fejlődik tovább”.

A WHO szerint

a WHO hat régiójából négyben világszerte növekvő tendenciát tapasztalnak a halálesetek tekintetében.

Ennek ellenére számos európai ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Írország és Hollandia is elkezdte enyhíteni a lezárási intézkedéseket. Finnország ebben a hónapban megszünteti a COVID-19 korlátozását. Dánia kormánya a héten eltörölte a világjárvány elleni küzdelemre irányuló legtöbb korlátozást, mondván, hogy a COVID-19-et már nem tekinti „társadalmilag kritikus betegségnek”. Az 5,8 milliós országban az elmúlt hetekben naponta több mint 50 ezer új megbetegedés fordult elő, de az intenzív osztályokon kezelt betegek száma csökkent.

Szintén kedden

a Pfizer gyógyszergyártó arra kérte az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalt, hogy engedélyezze a COVID-19 vakcina extra alacsony dózisát az öt év alatti gyermekek számára,

és így már márciusban megkezdődhet az oltás beadása.

Hamarosan öt év alattiaknak is adhatják a Pfizer vakcináját Amerikában

Két lépcsős engedélyezési folyamatért kardoskodnak a hatóságok.

A Pfizer célja, hogy már 6 hónapos korú gyermekek olyan oltásokat kapjanak, amelyek a felnőtteknek adott adag tizedét tartalmazzák. A vállalat közölte, hogy megkezdte az adatok benyújtását az FDA-nak, és várhatóan néhány napon belül befejezi a folyamatot.

Az FDA közölte, hogy február közepén összehív egy független kutatókból és orvosokból álló testületet, hogy segítsen a Pfizer adatainak felülvizsgálatában. Az ügynökségnek nem kell követnie a tanácsukat, de a hozzájárulás kulcsfontosságú lépés a vakcina biztonságosságának és hatékonyságának nyilvános ellenőrzésében.

Eközben a Knesszet hétfőn úgy döntött, hogy

az úgynevezett „zöld útlevél” oltási bizonyítványokat csak olyan nyilvános rendezvények bejáratánál ellenőrzik, ahol nagy a fertőzésveszély, például a zárt térben tartott esküvőkön.

A döntés jövő vasárnap lép hatályba.

A kormány arról is döntött, hogy azok az izraeliek, akik beoltatták magukat az emlékeztető oltással, határozatlan ideig jogosultak lesznek a belépőkártyára. Azok számára, akik csak két adagot kaptak, a bérlet négy hónapig lesz érvényes.

A törvényhozók arról is döntöttek, hogy a COVID-tesztek a továbbiakban nem lesznek kötelezőek a külföldre utazó, nem beoltott izraeliek számára, bár a célországban továbbra is szükség lehet rájuk.

Naftali Bennett miniszterelnök az ülésen azt mondta, hogy a vakcinák „jól működnek a súlyos betegségek és fertőzések ellen”, mivel a fertőzési ráta csökkenőben van.

Kapcsolódó hír, hogy az izraeli koronavírusos osztályokat ellátó orvosok és ápolók a közelmúltban a betegáradattal párhuzamosan munkaerőhiányról panaszkodtak.

„A személyzet kimerült”

– mondta Yoram Weiss, a jeruzsálemi Hadassza Orvosi Központ megbízott főigazgatója.

„Ez már nem olyan, mint a járvány kezdetén, amikor mindenki tele volt energiával”.

A COVID kórtermek gyorsan megtelnek, miközben a személyzet létszáma csökken az Omikron miatt, amely sok egészségügyi dolgozót is karanténba küldött, és ez kihat az ellátás minőségére.

„Átlagosan 10-15%-kal kevesebb orvosunk és ápolónőnk van, miközben 20-30%-kal többre lenne szükségünk a betegek áradata miatt”

– mondta a Reutersnek Dror Mevorach, aki a Hadassza koronavírusos osztályát vezeti.

A hiány miatt a kórházak is arra kényszerültek, hogy a COVID osztályokra irányítsák át az erőforrásokat, és csökkentsék más kezelések számát, január közepén pedig több tudós is sürgette a kormányt, hogy avatkozzon be a fertőzési ráta csökkentése érdekében.

Arra figyelmeztettek, hogy a súlyos betegek – többségük 60 év feletti, és sokan súlyos, már meglévő egészségügyi problémákkal küzdő – hirtelen beáramlása túlterhelheti a krónikusan forráshiányos egészségügyi rendszert.

A kormány azonban – más szakértők támogatásával, és mivel Izrael 9,4 millió lakosának csaknem 65%-a nemrégiben kapott emlékeztető oltást vagy második adagot – ragaszkodott a „COVID mellett élni” elnevezésű, puhább megközelítéshez, amelyet tavaly nyáron fogadott el a vírus kezelésére.

Visszavonták a korlátozásokat, miközben arra ösztönzi a lakosságot, hogy betegség esetén végezzenek önvizsgálatot, és maradjanak otthon – hasonlóan több nyugati ország, például Nagy-Britannia és Franciaország lépéseihez.

Januárban csökkentették az elkülönítési időt és a karantént a vírushordozónak kitett iskolások számára.

Dvir Aran, a haifai Technion – Technológiai Intézet orvosbiológiai adattudósa számára

a kormány lépései „olyanok voltak, mintha egy vonatszerencsétlenséget néznénk lassított felvételen”.

Más szakemberek azonban üdvözlik, hogy a polgárokat személyes felelősségvállalásra szólítják fel, ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a korlátozások valószínűleg csak korlátozott hatást gyakorolnak a rendkívül fertőző Omikronra.

Az omikron után: jönnek-e még új variánsok?

Az izraeli szakértők optimisták a Coviddal kapcsolatban, szerintük az omikron variáns jelezheti a járvány végét, és a koronavírus olyan lesz mint az influenza.