Az omikron után: jönnek-e még új variánsok?

Az izraeli szakértők optimisták a Coviddal kapcsolatban, szerintük az omikron variáns jelezheti a járvány végét. 

A COVID-19 első feljegyzett esetét 2019. november 27-én észlelték a kínai Hubei tartományban, Vuhanban. Kevesebb mint egy hónappal később több esetet észleltek egy ismeretlen vírusból, amely hamarosan Vuhanon túl is elterjedt, és globális koronavírus-járvánnyá vált.

Most, több mint két évvel és több változattal később, amikor az omikron-variáns átmegy a világon, és rekordmagas fertőzési arányokat hoz magával, az emberek felteszik a kérdést: Vajon hamarosan véget ér a COVID-19?

Mivel az omikron fertőzőbbnek és kevésbé halálosnak bizonyult, mint a korábbi változatok, egyesek azt jósolják, hogy a jövőbeni változatok is így fognak folytatódni, egyre kevésbé lesznek súlyosak és egyre fertőzőbbek, amíg el nem érik a nyájimmunitást, és a vírus nem alakul át az influenzához hasonlóvá, amely évente kering, de a csecsemők és az idősek kivételével nem tekinthető veszélyesnek – írja a Jerusalem Post.

Bár lehetetlen pontosan megmondani, hogy mi fog jönni az omikron hullám után, egy dolog biztos: ha elég jelentős lesz ahhoz, hogy variánssá váljon, akkor fertőzőbb lesz, mint az omikron. Ha nem az, akkor nem fog sikerülni átvennie az elsődleges változat szerepét.

Tehát amint az omikron-hullám lecsengett, és a normalitás látszata visszatért, milyen változatokra számíthatunk a jövőben, és mi lesz a megfelelő módja a velük való bánásmódnak?

Nina Horowitz közegészségügyi szakértő és epidemiológus szerint a jövőbeni variánsokat nem úgy kell kezelni, ahogyan eddig tették, és az omikron fordulópontot jelenthet a COVID-19 kezelésében.

„Úgy gondolom, hogy az omikron nem jelentős variáns; egyszerűen csak nem tudjuk, hogyan kezeljük a COVID-ot” – mondta a The Jerusalem Postnak. „Ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem betegednek meg az omikrontól, mert néhányan nagyon is megbetegszenek, bár az omikron miatt sokkal, de sokkal kevesebben kerülnek kórházba”.”

Az omikron adott kezdeti válaszlépések – utazási tilalmak, lezárás lehetősége és izoláció a vírusnak kitett, de nem fertőzött személyek számára – inkább a vírus korábbi változataira voltak alkalmasak Horowitz szerint. De ezeket nem igazították ki az Omicron változat kezelésére, amely nagyban különbözik minden korábbi változattól – tette hozzá.

Az omikron azok számára, akik elkapták, az általa létrehozott antitestek miatt vakcinaként működhet, de kockázatos a természetes immunitásra hagyatkozni, mivel a vírus mutálódhat, mondta Horowitz.

„Úgy gondolom, hogy a továbbiakban minden egyes változatot úgy kell vennünk, ahogyan jönnek” – mondta. „Ha egy rossz változatról van szó, akkor a súlyos megbetegedés kockázatának leginkább kitett embereknek kell a legtöbb óvintézkedést megtenniük. Azt hiszem, az omikron megmutatja nekünk, hogy nem ronthatjuk a kevésbé veszélyeztetettek, például a gyerekek életét csak azért, mert meg akarjuk előzni a legveszélyeztetettebbek megbetegedését”.”

Egyes elméletek szerint azonban, mivel az omikron olyan sok mutációt tartalmazott, és nem a Delta-változat leszármazottja volt, ahogyan azt várták, a jövőben ismét megjelenhet egy, a Delta-változathoz jobban hasonlító változat. Ha ez megtörténik, a Delta-változathoz kapcsolódó magas kockázat ismét sürgetőbbé válhat.

Egy súlyosabb változat ismét terjedni kezdhet – mondta Horowitz. De nem valószínű, hogy ugyanolyan károkat okozna, mint a Delta vagy bármelyik korábbi változat, mivel több embernek van háttérimmunitása, amelyet az enyhébb és jobban terjedő omikron biztosít – tette hozzá.

A koronavírus elleni vakcinákat úgy fejlesztették ki, hogy immunitást biztosítsanak a vírus tüskés fehérjéje (S-fehérje) ellen. Bár továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos betegségekkel szemben, a fertőzés megállítására való képességük kevésbé lett hatékony, miután az omikron változatban kiterjedt mutációk alakultak ki, kifejezetten az S-fehérje tekintetében.

A vírussal való tényleges megfertőződésnek azonban elméletileg általánosabb védettséget kellene biztosítania a vírus más aspektusai ellen, és nem csak az S-fehérje ellen.

Ezért, míg az omikron előtt a személy szervezete esetleg nem tudott volna sikeres választ adni a Delta-változatra mindössze két adag oltóanyaggal, ha egy fertőzőbb és súlyosabb változat valaha is felbukkan, az omikron-változat által biztosított immunitás a vakcinákkal kombinálva elegendő lehet a további fertőzés leküzdéséhez.

„Az omikron előnye az, hogy több embernek biztosít erőteljesebb védettséget, mint amennyit a vakcinák biztosíthatnak, így egy olyan variáns, mint a Delta vagy az Alfa, kevésbé lenne káros az egész populációra nézve, mint amikor az omikron előtt jelent meg” – mondta Horowitz.

„A koronavírus inkább olyan lesz, mint az influenza” – mondta. „Úgy vélem, hogy igen, időnként előfordulhat, hogy a SarsCOV2-nek egy súlyosabb változata fog terjedni. De nem hiszem, hogy mindig aggódnunk kell majd a COVID valamelyik változata miatt, mert a COVID legtöbbször olyan lesz, mint egy megfázás, és nem kell aggódni miatta.”

Borítókép: EPA/ANDY RAIN

A legtöbb omikronnal fertőzött ember csak enyhe tüneteket tapasztal

Számos új tanulmány szerint a jelenlegi variáns alapvetően különbözik a korábbi változatoktól.