Hamarosan öt év alattiaknak is adhatják a Pfizer vakcináját Amerikában

Az amerikai szabályozó hatóságok arra ösztönzik a Pfizer gyógyszergyártót, hogy kérjen sürgősségi engedélyt a 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekek számára készült COVID-19 vakcina két adagjának beadására, miközben a harmadik dózisra vonatkozó adatokra várnak. Így már február végén szabaddá válhat az út az oltások számára ennek a korosztálynak is – írja a Times of Israel.

A vállalat kérelmét várhatóan ma nyújtja be.

A Pfizer korai adatai azt mutatták, hogy biztonságos az a vakcina, amelyet a fiatalabb gyerekeknek a felnőtteknek adott oltás tizedére csökkentett hatóanyagával adnak be.

Tavaly a Pfizer bejelentette, hogy a két adag oltás kevésbé bizonyult hatékonynak a COVID-19 megelőzésében a 2-5 éves gyermekeknél, és a szabályozó hatóságok arra ösztönözték a vállalatot, hogy a vizsgálatot egészítse ki egy harmadik adaggal, abban a reményben, hogy egy újabb adag fokozza a vakcina hatékonyságát, hasonlóan a felnőtteknél alkalmazott emlékeztető dózisokhoz.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) arra ösztönzi a vállalatot, hogy a két adag adatai alapján februárban nyújtsa be a kérelmet a lehetséges engedélyezéshez, majd térjen vissza a további engedélyezésért, amint a harmadik adaggal végzett vizsgálat adatai rendelkezésre állnak, ami márciusra várható. A kétlépcsős engedélyezési folyamat azt jelentheti, hogy a kisgyermekeket a korábbi becslésekhez képest több mint egy hónappal korábban be lehet oltani, feltéve, hogy az FDA és a Centers for Disease Control and Prevention zöld utat ad az oltásoknak.

Izrael a múltban követte az Egyesült Államok példáját a vakcinák ügyében, de az oltásnak külön engedélyeztetési folyamaton kell átmennie, mielőtt az egészségügyi minisztérium engedélyezné beadását.

A kisgyermekeknél a felnőtteknél jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a COVID-19 súlyos szövődményeket okoz vagy meghalnak, de a megbetegedések száma ebben a korcsoportban megnőtt az Omikron-változat megjelenése óta. A legtöbb megbetegedés és haláleset az idősebbek körében fordul elő, különösen azoknál, akik nincsenek beoltva.

A COVID-19 elleni gyermekoltások engedélyezésének felgyorsítása már több mint egy éve prioritás a Biden-kormányzat számára, amely szerint ezek az oltások létfontosságúak az iskolák és bölcsődék újbóli megnyitása és nyitva tartása szempontjából, illetve azért, hogy a gyermekgondozási feladatokkal elfoglalt szülők visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

Az 5-12 éves korú gyermekek számára készült oltóanyagokat az amerikai hatóságok novemberben hagyták jóvá, bár az oltási kampány lassabban halad, mint azt az amerikai tisztviselők remélték.

Megkezdődött a Pfizer-BioNTech Omikron elleni vakcinájának tesztje

A Pfizer vezére szerint márciusban kezdődhet is az engedélyezés.