Megkezdődött a Pfizer-BioNTech Omikron elleni vakcinájának tesztje

A Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszervállalatok megkezdték egy olyan klinikai vizsgálat bejegyzését, amelynek célja az COVID-19 Omikron variánsa elleni vakcina biztonságosságának és immunválaszának tesztelése 55 évesnél idősebb felnőtteken – közölték a vállalatok keddi közleményükben.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója korábban egy konferencián azt mondta, hogy a gyógyszeripari óriás márciusra készen állhat az oltás hatósági engedélyeztetésére.

Kathrin Jansen, a vállalat oltóanyag-kutatási vezetője közleményében elmondta, hogy bár a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy az eredeti COVID-törzs elleni emlékeztető oltás továbbra is véd az Omikron súlyos kimenetele ellen, a vállalat óvatosságból cselekszik.

„Felismerjük, hogy fel kell készülnünk arra az esetre, ha ez a védelem idővel csökkenne, és hogy segíthetünk az Omikron és az új változatok kezelésében” – mondta.

Ugur Sahin, a BioNTech német biotechnológiai vállalat vezérigazgatója hozzátette, hogy az eredeti vakcina általi védettség, a jelenlegi adatok szerint, leginkább enyhe és közepesen súlyos tüneteket mutat.

„Ez a vizsgálat része annak a tudományosan megalapozott megközelítésünknek, hogy olyan variáns alapú vakcinát fejlesszünk ki, amely az Omikron ellen is hasonló szintű védelmet ér el, mint a korábbi variánsok esetében, és hosszabb ideig tartó védelmet biztosít”.”

A vizsgálatban 1 420, 18-55 év közötti személy vesz részt.

A Pfizer szóvivője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy azért nem vontak be 55 évnél idősebbeket, mert a vizsgálat célja a résztvevők immunválaszának vizsgálata, nem pedig a vakcina hatékonyságának becslése.

Az önkénteseket három csoportra osztják.

Az elsőbe azok tartoznak, akik korábban, 90-180 nappal a beiratkozás előtt két adagot kaptak a Pfizer-BioNTech jelenlegi vakcinájából, és egy vagy két adag Omikron vakcinát fognak kapni.

A második csoportba azok kerülnek, akik a vizsgálat előtt 90-180 nappal három adagot kaptak a jelenlegi vakcinából, és vagy az eredeti oltás egy újabb adagját, vagy egy Omikron-specifikus vakcinát kapnak.

A harmadik és egyben utolsó csoportot azok alkotják, akik korábban még soha nem kaptak COVID vakcinát, és három adag Omikron-specifikus vakcinát kapnak.

A Pfizer-BioNTech vakcina volt az első COVID oltás, amelyet nyugaton 2020 decemberében engedélyeztek. Mivel a védőoltás RNS-technológián alapul, az viszonylag könnyen frissíthető az új variánsok genetikai kódjának megfelelően.

Több országban már elkezdtek kilábalni a legutóbbi hullámból, amelyet leginkább az Omikron, az eddigi leggyorsabban terjedő törzs idézett elő, bár a globális új esetek száma még mindig emelkedik.

A koronavírus világszerte eddig mintegy 5,6 millió ember halálát okozta a járvány 2019 decemberében Kínában történt kitörése óta.

Összeomolhat-e az adósságteher alatt az Egyesült Államok?

Amerika gazdasági összeomlása alapjaiban rengetné meg a fennálló liberális világrendet, a költségvetési kérdések legfőbb tétje pedig nem kisebb, mint a nyugati civilizáció túlélése