Amerika rombolót és vadászgépeket küld a Perzsa-öbölbe

Az Egyesült Államok irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajót és ötödik generációs vadászrepülőgépeket küld az Egyesült Arab Emírségekbe – jelentette szerdán a katari székhelyű Al-Jazeera televízió hírportálja Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterre hivatkozva.

A tárcavezető és Zajid Ál Nahaján, az emírségek trónörököse keddi telefonos egyeztetésük során abban állapodtak meg, hogy a rakétákkal felszerelt USS Cole rombolót az emírségek haditengerészete kíséri majd Abu-Dzabi kikötőjébe.

Austin leszögezte, hogy a szállítmánnyal Washington támogatni kívánja az Emírségeket az őt érintő fenyegetés elhárításában, s rámutatott arra, hogy a szállítmánnyal jelezni kívánják: az Egyesült Államok hosszútávú stratégiai partnerként tekint az arab országra.

Alig két nappal a bejelentést megelőzően az Emírségek ellen ismét rakétatámadást kíséreltek meg Jemen felől, amelyet az ugyancsak az Egyesült Államoktól beszerzett Patriot típusú rakétaelhárító ütegek kivédtek.

Az arab ország ellen januárban több légitámadást indítottak a nemzetközileg elismert jemeni kormányt elűző húszi lázadók, akik azt sérelmezik, hogy Abu Dzabi – Szaúd-Arábia vezetésével – 2015-ben a kormányerők mellett belépett az akkor már egy éve tartó jemeni polgárháborúba. Január 17-én a fővárost is dróntámadás érte, amely nyomán tűz keletkezett az abu-dzabi repülőtér közelében, és hárman meghaltak.

Jóllehet az Emírségek 2019-ben nagyrészt csökkentette katonai jelenlétét Jemenben a katonai patthelyzet és az Iránnal szembeni fokozódó regionális feszültségek közepette, de az általa felfegyverzett és kiképzett jemeni erők révén továbbra részese a konfliktusnak.

Az Emírségek területén mintegy 2000 amerikai katona állomásozik.

Andreas Krieg, a King’s College London egyetem biztonságpolitikai szakértője mindazonáltal azt mondta az Al-Jazeeranak, hogy Washington elsősorban a saját érdekeltségeit akarja védeni az Abu-Dzabinak szánt fegyverszállítmánnyal.az Egyesült Államok rombolóhajót és vadászrepülőgépeket küld az Egyesült Arab Emírségekbe

Eladhatják a Vaskupolát az Öböl menti araboknak

A rakétavédelmi rendszer eladása az emírségeknek egy olyan regionális védelmi rendszer kezdetét jelentheti, amely Izraelt is figyelmezteti majd egy esetleges perzsa támadásra.