Eladhatják a Vaskupolát az Öböl menti araboknak

Egy jelentés szerint Izrael rakétatámadásra figyelmeztető és elfogó berendezéseket adhat el Abu-Dzabinak a Teherán által támogatott jemeni szeparatisták támadásainak fokozódása közepette — írja a Times of Israel.

Az Jichák Herzog izraeli államfő Abu-Dzabiban tett, mérföldkőnek számító látogatása során indított rakétatámadás nyomán, amelyet az Irán által támogatott jemeni szeparatisták indítottak, Izrael állítólag azt tervezi, hogy előmozdítja a rakétavédelmi rendszerek eladását az Egyesült Arab Emírségek számára.

A Channel 13 hírcsatorna hétfőn jelentette, hogy tárgyalások folynak több olyan fegyverrendszer eladásáról az Egyesült Arab Emírségeknek, amelyek egyszerre figyelmeztetnének a behatoló rakétákra, drónokra, és el is fognák azokat. Abu-Dzabiban jelenleg egy dél-koreai rakétavédelmi rendszer működik.

A jelentés szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer eladása az emírségeknek egy olyan regionális védelmi rendszer kezdetét jelentheti, amely Izraelt is figyelmezteti majd egy esetleges perzsa támadásra.

A 12-es csatorna értesülése szerint azonban Izraelben még nem született döntés a Vaskupola eladásáról. Izrael cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint már szállított volna Rijádnak a védelmi rendszert.

Vasárnap egy ballisztikus rakétát lőttek ki Jemenből Abu-Dzabira a húszik, az Irán által támogatott jemeni szeparatisták. A rakétát elfogták, és az Egyesült Arab Emírségek védelmi minisztériuma szerint nem történt sérülés vagy kár, a rakéta maradványai lakatlan területekre hullottak.

Ebben a hónapban ez volt a harmadik támadás az Emírségek ellen. Az első, január 17-i támadásban három külföldi munkás halt meg, míg a másodikat egy héttel később fogták el.

Dróntámadás érte az Emírségeket, az Irán-szövetséges húszik állnak mögötte

A húszik katonai szóvivője azt közölte, hogy a felkelőcsoport katonai műveletet indított „mélyen az Egyesült Arab Emírségekben”, és a következő órákban részletekkel szolgálnak.

Bár izraeli elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a viszonylag pontatlan rakétát használó támadás közvetlenül Herzogot célozta volna, a húszik szóvivője szerint a támadás célja az volt, hogy az Irán által támogatott terrorcsoport rosszallását fejezze ki az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatok javulása miatt.

„Támadásunk azt bizonyítja, hogy az Egyesült Arab Emírségek nincs biztonságban, amíg Abu-Dzabiban és Dubajban a cionista ellenség szolgálatában áll”

– mondta a terrorcsoport szóvivője.

Az Egyesült Arab Emírségek tagja a szaúdiak vezette katonai koalíciónak, amely a törvényes jemeni kormányt támogatja a szeparatista, síita húszik ellen. Az Egyesült Arab Emírségek 2019-ben kivonta csapatait Jemenből, de továbbra is befolyásos szereplő maradt a térségben.

A jemeni polgárháború 2014-ben kezdődött, amikor a húszik elfoglalták a fővárost, Szanaát, ami arra késztette a szaúdi vezetésű erőket, hogy a következő évben beavatkozzanak a kormány támogatására.

A legutóbbi támadásra azt követően került sor, hogy Herzog és felesége vasárnap reggel Abu-Dzabiban landoltak, hogy izraeli elnök először tegyen hivatalos látogatást az Egyesült Arab Emírségekben.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek 2020-ban az Egyesült Államok által közvetített Ábrahám-megállapodásban állították helyre a két állam kapcsolatait több, mint egy évtizedes titkos tárgyalások gyümölcseként.

Herzog: Ábrahám fiai és lányai békésen élhetnek együtt az emberiség javára

A milíciák és terroristák elleni egységes fellépésről tárgyalt Herzog az Emírségekben.