Miért alkalmaz kettős mércét Izraellel szemben az Amnesty International?

A Zsidó Világkongresszus, az Európai Zsidó Kongresszus és az ADL Izrael-ellenes elfogultsággal vádolja az Amnestyt a most közzé adott „apartheid-jelentés” miatt – írja az Arutz7.

A Zsidó Világkongresszus (WJC) és az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) vezetői, valamint a Rágalmazásellenes Liga (ADL) élesen bírálta az Amnesty International nemrégiben közzétett, Izraelt apartheiddel vádoló jelentését, mondván, hogy a jelentés démonizálja Izraelt.

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke szerint „az Amnesty International UK ezzel az egyoldalú és nyilvánvalóan átpolitizált jelentéssel, amely teljesen figyelmen kívül hagyja mind a palesztin terrorcselekményeket, mind Izrael azon kötelezettségét, hogy megvédje állampolgárait a terrorizmussal szemben, tudatosan részt vesz abban a folyamatos alattomos kampányban, amely Izrael állam démonizálására irányul”.

„A jelentés abszolút nem kínál konstruktív megoldást, és nem igazán érdekelt a palesztinok emberi jogainak előmozdításában vagy a béke és a tartós kétállami megoldás előmozdításában. A korábbi hasonló előítéletes jelentésekhez hasonlóan ez is csak arra szolgál, hogy a politikai korrektség álcája alatt szítsa az antiszemiták tüzét. A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség definíciója is világosan kimondja, hogy az ilyen kettős mérce alkalmazása antiszemitizmusnak minősül. Soha nem fogom abbahagyni ennek és minden más, Izrael állam delegitimálására irányuló visszaélésszerű kísérletnek az elítélését és az ellene való küzdelmet”

– mondta Lauder.

Dr. Moshe Kantor, az EJC elnöke szerint „nincs semmi új abban, hogy az Amnesty hirtelen felfedezte az „apartheid” szót Izraellel kapcsolatban”

– mondta.

„A hangnem és a nyelvezet alapján egyértelmű, hogy Izrael pusztulását akarják elérni, és minden állítólagos jó hírnevüket és diplomáciai tőkéjüket arra használják fel, hogy teljes frontális támadást indítsanak a zsidó állam ellen. Az, hogy az ‘apartheid’ terminológiát használják, miközben Izrael arab állampolgárai ülnek a Knesszetben, miniszterek Izrael jelenlegi kormányában és bírák az ország Legfelsőbb Bíróságán, mutatja, mennyire álságos és kiforgatott ez a képi világ. Ezek szélsőséges politikai aktivisták, akik emberi jogi aktivistáknak álcázzák magukat, és Izraelre való megszállott összpontosításuknak el kellene oszlatnia az objektivitás, semlegesség vagy pontosság minden elképzelését”

– folytatta az ECJ elnöke.

„Ez a jelentés fegyverré fog válni a zsidók ellen világszerte”

– mondta Dr. Kantor.

„Azt láttuk, hogy minden alkalommal, amikor Izrael ellen ilyen típusú aljas hazugságokkal elkövetett nagy horderejű támadások történnek, az emberek úgy gondolják, hogy mindenhol a zsidókat kell ezért felelőssé tenni. Ennek eredményeként a zsidó diákok és az akadémiai körök tagjai kénytelenek lesznek hűségüket kifejezni ezeknek a ferdítéseknek, és a zsidók és a zsidó intézmények elleni támadások megszaporodnak. A jelentés szerzői közül senki sem fogja tudni figyelmen kívül hagyni, hogy munkájuk egyenes arányosságban áll az antiszemitizmus növekedésével”

– mondta.

Amnesty International: a szervezet, amelyik mindig Izrael kárára téved

Nem először fordul elő, hogy a Nobel-békedíjas szervezet alulinformáltan, előítéletesen és inkorrekt módon nyilatkozik meg a zsidó államról. 

„Felszólítjuk az Amnesty International összes többi tagozatát, hogy határolódjanak el ettől a rágalmazó jelentéstől, hogy az ne befolyásolja és ne károsítsa azt a jó munkát, amelyben részt vesznek” – mondta zárásként Kantor.

Az ADL közleményt adott ki, amelyben a következőket írta: „Áttekintettük az Amnesty International UK Izraelről szóló jelentését, és határozottan elítéljük azt, mint Izrael démonizálására és zsidó és demokratikus államként való legitimitásának aláásására irányuló erőfeszítést. A növekvő zsidóellenes gyűlölet idején az ilyen típusú jelentés nemcsak pontatlan, hanem felelőtlen is, és valószínűleg az antiszemitizmus erősödéséhez vezet világszerte”.

„Ez az új jelentés túlmutat az izraeli politikák és intézkedések bírálatán, és magát Izrael létrehozását is törvénytelennek, erkölcstelennek és hibásnak festi le. Az Amnesty International állításai, miszerint Izrael bűnei az 1948-as megalakulásáig nyúlnak vissza, arra szolgálnak, hogy a zsidó és demokratikus államot alapvetően illegitimnek mutassa be az alapító gyökereitől kezdve. Egy ilyen gyűlöletes jellemzés nemcsak az izraeli állami vállalkozást és a zsidók önrendelkezési jogát delegitimálja történelmi hazájában, hanem aláássa az izraeli-palesztin konfliktus kölcsönösen tárgyalásos úton történő megoldásának vízióját is, amely mindkét nép számára biztonságot, méltóságot és önrendelkezést biztosít”

– folytatódott az állásfoglalás.

„Ráadásul azzal, hogy szélsőséges nyelvezetet használ Izrael támadására – beleértve, az apartheid államnak nevezést, etnikai tisztogatással és háborús bűnök elkövetésével való vádolást -, olyan helyzetet teremt ezzel, amely felbátorítja azokat, akik Izrael felszámolására törekszenek. Az egyre növekvő antiszemitizmus korában ezt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.”

„Az ADL határozottan nem ért egyet a jelentés számos elítélő következtetésével az izraeli politikával és cselekedetekkel kapcsolatban, különösen az összefüggések hiánya és az arab állampolgárokkal szembeni izraeli bánásmód pontatlan jellemzése tekintetében. Végül, teljes mértékben elutasítjuk a jelentésben szereplő felhívást az összes palesztin menekült visszatérési jogára, ami gyakorlatilag Izrael zsidó államként való létezésének végét jelentené”

– írta az ADL.

„Az ADL úgy véli, hogy az emberi jogi szervezetek fontos szerepet játszanak a civil társadalomban. Izrael tevékenységét, mint minden országét, ellenőrizni és kritizálni kell, és valóban, az ADL maga is felszólalt bizonyos izraeli politikák ellen. Az Amnesty International azonban e jelentés kiadásával nyilvánvalóan nem arra törekszik, hogy konstruktívan tájékoztasson, vagy akár csak megkérdőjelezze az izraeli politikát. A jelentés ehelyett tovább erősíti azt a hamis és rosszindulatú képet, amely a zsidó államot egyedülállóan, alapvetően és megváltoztathatatlanul rosszindulatúnak állítja be, és így egy gyűlölködő, elfogult jellemzés, amelyet el kell utasítani. Az Amnesty International retorikája felelőtlen. Ezek nem egyszerűen elvont szavak, hanem olyan hamis vádak, amelyek újra és újra veszélybe sodorták a zsidókat világszerte”

– zárul az ADL közleménye.

Finn Amnesty: Izrael rosszabb, mint a Hezbollah

Syksy Räsänen megjegyzése, melyet röviddel azután tett, hogy Németország betiltotta a libanoni terrorszervezet egészét, heves kritikákat vont maga után.