Nyugdíjba vonul az amerikai legfelsőbb bíróság zsidó bírája

Stephen Breyer, a Legfelsőbb Bíróság legidősebb bírája és a három liberális bíróból álló kisebbség egyik tagja nyugdíjba vonul. A lépéssel Elena Kagan maradna az egyetlen zsidó származású bíró a testületben – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A 83 éves Breyerre Joe Biden elnök egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta nyomás nehezedik, hogy vonuljon vissza. A liberálisok és a demokraták nem akarják megtagadni Bidentől a lehetőséget, hogy egy liberális bírót egy másik liberálisra cseréljen. Márpedig, ha arra várnának, hogy az idős Breyer meghal, az akár egy új, republikánus kormány idején is történhetne.

Mitch McConnell republikánus szenátor, az akkor többségi frakció vezetője 2016-ban új precedenst teremtett, amikor Antonin Scalia halálákor megakadályozta, hogy választási évben, az akkor leköszönő Barack Obama Merrick Garlandot, egy zsidó származású, liberális bírót nevezzen ki.

A saját maga által teremtett precedenst épp McConnell hagyta el, amikor hagyta, hogy 2020-ban Donald Trump a konzervatív Amy Coney Barrettet jelölje az elnökválasztás előtt néhány héttel elhunyt zsidó liberális Ruth Bader Ginsburg helyére.

A demokraták, akik hajszálnyi többséggel bírnak a szenátusban attól tartanak, hogy ha a novemberi félidős választásokon elveszítik többségüket, McConnell és a republikánusok megakadályozzák, hogy az idős Breyer halála esetén Joe Biden új, baloldali bírót nevezzen ki.

A Breyer, Kagan és Ginsburg alkotta trió, amely 2010, azaz Kagan beiktatása óta van a helyén, a valaha volt legnagyobb zsidó képviselet a testületben. Mindhárman a liberális kisebbséghez tartoztak. Garland megválasztása esetén a zsidó képviselet négyre nőtt volna.

Breyer néhány hónapja felidézte, hogy éppen akkor kapta a telefonhívást, amelyben közölték vele, hogy Ginsburg meghalt, amikor ő éppen a ros hásáná-i reform Istentiszteleten vett részt a Zoomon.

„A szertartásban épp káddist mondtak” – mondta a gyászimára utalva, „és az illető a telefon végén azt kérdezte, hogy van-e valami mondanivalóm. Én azt mondtam, hogy elég beteg volt, és hogy halála nem volt váratlan, mégis meghatódtam, és azt mondtam: „»Egy erényes nő», egy nagyszerű bíró és jó barát” – utalt Breyer a szombat esténként, az asszonyok dícséreteként énekelt Éset chájil című bibliai idézetre a Példabeszédek könyvéből.

Biden azt mondta, hogy szándéka szerint egy színesbőrű nőt akar kinevezni a bíróságra, csökkentve annak a valószínűségét, hogy egy zsidó bíró egy másikat váltson fel.

A legvalószínűbb jelöltnek Ketanji Brown Jacksont tartják, aki jelenleg az amerikai fellebbviteli bíróságban tölt be pozíciót. Egy másik felmerülő név Leondra Kruger, a kaliforniai legfelsőbb bíróság egyik bírája, aki azonban zsidó származású: az apja zsidó ám anyja jamaikai.

Budapesten táboroznak az amerikai republikánusok

A márciusi CPAC Hungary fő szónokának Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel.