Ganz: Aki nacionalista indítékkal támad, az terrorista

A védelmi miniszter szerint Izrael keményen fog fellépni bárkivel szemben, aki nacionalista indíttatásból erőszakot követ el Júdeában és Szamáriában.

Benny Ganz védelmi miniszter reagált a radikális jobboldali aktivisták által a közelmúltban Júdeában és Szamáriában baloldali aktivisták és arabok ellen elkövetett támadásokra, és kijelentette, hogy Izrael Állam terrorcselekményként fogja kezelni az ilyen támadásokat.

„A közelmúltban Júdeában és Szamariában történt nacionalista indíttatású erőszakos cselekmények súlyosak, és határozottan fel kívánok lépni ellenük. Bárki, aki köveket dobál, járműveket gyújtogat és fegyvereket használ [erőszakos céllal], az terrorista, és úgy is fogunk vele bánni” – mondta Ganz, az Arutz7 beszámolója alapján.

„A közelmúltban több megbeszélést kezdeményeztem a kérdés megvitatására, és jelenleg a folyamat csúcspontján vagyunk, hogy megerősítsük csapatainkat a helyszínen, hogy a rendőrséggel és az ISA-val közösen alakítsuk ki erőinket, és hogy meghatározzuk az ilyen incidensekkel szembeni operatív és jogi eljárásokat”.

Hétfőn a szamariai Huwara faluban három palesztin arab, köztük egy gyermek, könnyebben vagy közepesen megsebesült zsidó aktivisták által dobált kövektől.

Az erőszak egy konvoj részeként történt, amely annak a fiatalnak a szabadon bocsátását ünnepelte, akit egy évre bebörtönöztek, mert kábító gránátot dobott egy arab házra.

Melyik oldalra kellene állnia Izraelnek az orosz-ukrán konfliktusban?

A zsidó állam 2014 óta mindkét országgal jó kapcsolatot igyekszik fenntartani. Vajon most merre mozdul el Jeruzsálem?