Melyik oldalra kellene állnia Izraelnek az orosz-ukrán konfliktusban?

A zsidó állam 2014 óta mindkét országgal jó kapcsolatot igyekszik fenntartani. Vajon most merre mozdul el Jeruzsálem?

Várhatóan ma, azaz hétfőn ülésezik Izrael külügyminisztériumának vezetése, hogy az orosz-ukrán határ mentén fennálló feszült helyzetről tanácskozzon – írta a The Jerusalem Post. A lap közben emlékeztet, Izrael folyamatosan semleges álláspont fenntartására törekedett a két fél 2014-es összecsapása óta.

Szíria és Irán is szempont

A Moszkvával való jó kapcsolat több szempontból is lényeges Izrael számára: az egyik leglényegesebb tényező Oroszország jelenléte Szíriában.

Ugyanakkor Izrael Ukrajnával is közeli kapcsolatban áll, ráadásul Kijev támogatói között van az Amerikai Egyesült Államok, Izrael legszorosabb szövetségese.

A másik kulcsfontosságú kérdés Izrael számára az, hogy vajon miként hat majd az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokra az orosz-ukrán konfliktus. Ugyanis Amerika és Oroszország még mindig egy asztalnál ül, és képviselőik hétvégén még Bécsben találkoztak.

Mikhail Ulynanov, az orosz delegáció vezetője a tárgyalások után azt írta szombaton a Twitteren: „Az orosz-amerikai kapcsolatok különösen rossz formában vannak. Ám Irán kapcsán eddig eredményesen tudtunk közösen dolgozni”.

Továbbá arról sem szabad elfeledkezni, hogy a konfliktusban álló országok közül mindkettő jelentős létszámú zsidó közösséggel bír, amit Jeruzsálemnek szintén figyelembe kell vennie.

Hazai és nemzetközi nyomás

Ksenia Svetlova, a Mitvim nevű izraeli kutatóintézet programigazgatója a lapnak hangsúlyozta, hogy még mindig kérdés, milyen irányt vesz a fennálló konfliktus. A politikai elemző szerint egy lehetséges orosz kibertámadástól Ukrajna teljes megszállásáig bármilyen forgatókönyv elképzelhető.

Svetlova úgy véli, amíg a helyzet bizonytalan, Izrael semlegessége elfogadható, azonban az országon egyre nagyobb a hazai és nemzetközi nyomás, ami miatt hamarosan muszáj lesz döntenie a vezetésnek.

„Ha háború törne ki civil áldozatokkal, az USA részéről és az Izraelben élő hatalmas ukrán közösség részéről is nyomás lesz. Több ezer izraelinek van családja Ukrajnában, és ők tüntetésekre készülnek” – fogalmazott az elemző, aki egyúttal hangsúlyozta: az északi szomszédok miatt Izrael különösen kiszolgáltatott helyzetben van Oroszország felé, ezért mindenképp óvatosan kell majd megnyilvánulnia a kérdésben.

Megnőhet az alijázók száma

Ha Oroszország megszállás alá venni Ukrajnát, több mint valószínű, hogy az ukrán zsidóság egy része Izraelbe menekülne, amire a zsidó állam alájázásért és integrációért felelős minisztériumának fel kell készülnie – hangsúlyozta Svetlova.

A kérdésben az illetékes minisztérium nemrég meg is szólalt. „Jelenleg nem látunk növekedést az ukrán bevándorlók számát illetően a tavalyi évhez képest. Ha lesz, akkor a minisztérium készen áll a helyzet kezelésére, ahogy korábban is” – közölte a minisztérium, aminek vezetője Pnina Tamano-Shata is kiemelt figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Izrael felkészült az ukrán zsidók evakuálására egy orosz invázió esetén

Az Ukrajnát érintő növekvő feszültség miatt frissítették a szükséges mentési akcióra vonatkozó lépéseket.