Barlev: egy terrorcsoport akciója volt a palesztin-párti aktivisták elleni támadás

Barlev szerint a 6 aktivistát megsebesítő júdea-szamáriai támadásban az elkövetők csak a „jéghegy csúcsát” jelentik.

Omer Barlev rendőrminiszter vasárnap elítélte a zsidó szélsőségesek által palesztinok és izraeli aktivisták ellen Júdea és Szamária északi részén a múlt héten elkövetett támadást, mondván, hogy az „egy terrorcsoport szervezett akciója” volt.

A Burin palesztin faluban történt pénteki incidensről készült felvételeken látszik, hogy zsidó szélsőségesek egy csoportja – nyilvánvalóan a Givat Ronen illegális előőrsről – baloldali aktivistákra és palesztinokra támadt botokkal és kövekkel, legalább hat embert megsebesítve és egy autót felgyújtva.

„Ez egy terrorcsoport szervezett akciója” – mondta Barlev a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Az erőszakot „véleményem szerint egy terrorcsoport hajtotta végre, amely együttesen cselekszik, és olyan izraeli állampolgárokat bántalmazott, akik tüntetni jöttek a területre” – mondta, hozzátéve, hogy a támadás a jelek szerint előre megszervezett volt.

„Ez egy terrorszervezet jéghegyének csak csúcsa” – mondta.

Megerősítette azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint a rendőrségi nyomozást a Sin Bét biztonsági szolgálat, az ország belső hírszerző szerve is segíti.

Barlev azzal védte a pénteki támadás, valamint a közelmúlt hasonló összecsapásainál elkövetők letartóztatásának elmaradását, hogy időbe telik, amíg a hadsereget hívják az incidensekhez, majd további késlekedés következik, amíg a rendőrséget riasztják, és addigra „a terroristák már nincsenek ott, eltűntek”.

Barley szerinte könnyen lehet, hogy az érintettek egy része nem is telepes, hanem „mások, akik máshonnan érkeztek”.