„Perem a vallásszabadság próbája lesz” – mondja a perbe fogott egykori finn miniszter

Paivi Rasanen a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak – írja a Mandiner.

„Perem a vallásszabadság próbája lesz” – nyilatkozott Paivi Rasanen volt finn miniszter az ADF International nevű szervezetnek annak kapcsán, hogy hétfőn kezdődik ellene a per, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak. A politikus szavait a Catholic News Agency katolikus hírügynökség idézte.

„Bízom abban, hogy még mindig demokráciában élünk, és az alkotmányunk, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és vallásszabadságot” – jelentette ki az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus, aki 2011-től 2015-ig állt a finn belügyi tárca élén.

A finn államügyészség – amely 2020-ban emelt ellene vádat – közleménye szerint Rasanen „megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát”. Ezért akár két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető. A politikus azzal érvel, hogy ő csupán a Bibliából vett idézetet osztott meg a Twitteren, és hozzátette, hogy szerinte a per a vallásszabadság próbája lesz. „Ha elítélnek (…), az egyenlő lenne a cenzúrával” – tette hozzá. Kifejtette ugyanakkor, hogy amennyiben győztesen kerül ki a perből, ez fontos lépés a szólás-, és vallásszabadság ügyében és ez fontos nemcsak Finnország, hanem Európa és más országok számára is.

Bejegyzését az egyházközösség bírálatának szánta

Rasanen (aki 2004-től 2015-ig a kereszténydemokrata párt elnöke is volt) a finn lutheránus egyház aktív tagja, és 2019-ben Twitteren vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LGBT-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá. Később hozzáfűzte: bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának.

A Nemzetközi Lutheránus Tanács közleményében felháborítónak nevezte a Rasanen elleni vádemelést. A 62 éves volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia, egy 2004-ben készített írása és egy 2018-ban adásba került talk show-ban elhangzott megjegyzése miatt. Vádat emeltek Juhana Pohjola lutheránus püspök ellen is, mert 2004-ben ő publikálta Rasanen írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Sohasem hittem volna, hogy megvádolnak, mert megosztom a Biblia tanításait”

Budapesten járt Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter, akit korábbi, egyesek által „botrányosnak” vélt kijelentései miatt fogtak perbe hazájában.