Hogy engedhette be Amerika a zsinagógai túszejtőt?

A férfit ismerték a brit titkosszolgálatok, de az FBI egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy hogyan kaphatott turista vízumot Malik Faisal Akram. 

Egyre nagyobb a felháborodás, és egyre többen követelnek választ arra, hogy a brit állampolgárságú terrorista, aki szombaton négy túszt ejtett egy texasi zsinagógában, hogyan tudott egyáltalán turista vízummal bejutni az Egyesült Államokba, amikor az Egyesült Királyság hírszerző szervei ismerték őt – írja a Daily Mail.

A 44 éves Malik Faisal Akram január 2-án repült New Yorkba az Egyesült Királyságból, annak ellenére, hogy a brit titkosszolgálat, az MI5 ismerte.

Családja szerint büntetett előéletű volt, de valahogy mégis képes volt ESTA turistavízumot szerezni – amely vízumot elvileg nem kaphatnak olyan külföldiek, akik megszegték a törvényt.

Akram két hetet töltött egy dallasi hajléktalanszállón, és ez idő alatt az utcán tudott fegyvert vásárolni.

Szombaton reggel megérkezett a Beth Israel zsinagógába, és bekopogott az ablakon. A rabbi fogadta bent, megivott vele egy csésze teát, majd délelőtt 11 órakor, amíg a gyülekezet imádkozott, rajtaütött az istentiszteleten.

A patthelyzet közel 12 órán át tartott, mielőtt a kommandósok lelőtték. A túszok közül senki sem sérült meg.

„Mióta tudta az FBI, hogy egy büntetett előéletű, radikális iszlamista külföldi állampolgár tartózkodik az országban? Együtt dolgoztak vele vagy a társaival?
Hogyan kapott vízumot ez a személy? Kicsúszott a kezükből, mert túlságosan lefoglalta őket a konzervatív nagymamád megfigyelése?” -írta Donald Trump Jr. Twitteren.

Ted Cruz texasi szenátor szerint a támadás eddig ismert részletei „rendkívül aggasztóak”.

A DailyMail.com-nak azt mondta: „Teljes körű vizsgálatot kell lefolytatni, bárki mást, akiről kiderül, hogy részt vett ebben a támadásban vagy más módon illegális tevékenységet folytatott, bíróság elé kell állítani”.

Stephen Miller, Trump korábbi tanácsadója azt írta, hogy „minden újságírónak” fel kellene tennie a kérdést, hogy a turistákra vonatkozó átvilágítási törvények megváltoztatása Biden részéről hozzájárult-e az incidenshez.

A túszok gyakorlatilag kimentették magukat a texasi zsinagógából VIDEÓ

A reform zsinagóga rabbija és közössége igazi hősként viselkedett.

Az Independent beszámolója szerint Akramot ismerte az MI5, de nem tartották veszélyesnek.

Nem világos, hogy mit mondott az ESTA turistavízum iránti kérelmében, amelyben válaszolni kell arra, hogy a kérelmezőnek van-e büntetett előélete.

Az ESTA honlapja azt állítja, hogy ellenőrzik, hogy a kérelmezőnek van-e valamilyen nem nyilvános büntetőítélet az aktájában.

A Nacro társadalmi igazságossággal foglalkozó jótékonysági szervezet szerint azonban az amerikai hatóságoknak nincs hozzáférésük az Egyesült Királyság rendőrségi számítógépén tárolt bűnügyi nyilvántartásokhoz.

Az Egyesült Királyságban ugyanilyen felháborodást váltott ki, ahol a törvényhozók azt követelték, hogy megtudják, hogyan tudta kijátszani az amerikai bevándorlási szabályokat, amelyek köztudottan a legszigorúbbak közé tartoznak a világon.

A Washington Examiner szerint az amerikai kormányzatnak hatalmában állna nyilvánosságra hozni, hogy hogyan jutott be Akram az Egyesült Államokba.

Chad Wolf, a Nemzetbiztonsági Minisztérium korábbi megbízott titkára azt mondta, hogy

néhány órán belül, miután a bűnüldöző szervek szombaton azonosították, hogy ki volt a túszejtő, a DHS és az FBI profilokat készített volna róla, beleértve a róla szóló minden elérhető információt. Azt is megnéznék, hogy hányszor utazott be és ki az Egyesült Államokba, valamint a legutóbbi útjának részleteit.

„A miniszter, a főügyész és az FBI igazgatója már rendelkezik ezekkel az információkkal. Az, hogy mit akarnak nyilvánosságra hozni, az már egy másik történet. Dönthetnek úgy is, hogy nem adnak ki belőle semmit” – mondta Wolf.

„Senkitől nem lehet elvárni, hogy integrálódjon a nyugati nihilizmusba és önutálatba” Ayaan Hirsi Ali a Neokohnnak

Az emberjogi aktivista és író lapunknak elmondta, hogyan vált az iszlamisták célpontjává, hogy miért nem beszél senki az iszlám civilizáció imperialista múltjáról, és miért írt könyvet a migráció és a nők elleni erőszak kapcsolatáról. Hajdú Tímea interjúja.