A Pfizer elnöke kapja az idei „zsidó Nobel-díjat”

A Genezis-díj Alapítvány bejelentette, hogy Dr. Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója lesz a 2022-es Genezis-díj díjazottja — értesült a Jewish Press.

Dr. Bourla kapta a legtöbb szavazatot a nemrég lezárult globális szavazásban, amelynek során 71 országban 200 ezer ember voksolt online. A szavazók választását a Genezis-díj kiválasztó bizottságának kilenc bírája egyhangúlag támogatta.

A bizottság elismerését fejezte ki Dr. Bourla vezetői képességéért, eltökéltségéért és különösen azért, hogy hajlandó volt nagy kockázatot vállalni.

A COVID-19 vakcina kifejlesztésén dolgozó legtöbb más nagyvállalat vezérigazgatójával ellentétben Dr. Bourla visszautasította az amerikai szövetségi támogatások milliárdjait,

hogy elkerülje a kormányzati bürokráciát és felgyorsítsa a vakcina kifejlesztését és gyártását. Ennek eredményeként a Pfizer COVID-19 vakcinája rekordidő alatt készült el: évek helyett hónapok alatt.

A bizottság azt is megjegyezte, hogy

Dr. Bourla büszke zsidó identitására és örökségére, a zsidó értékek iránti elkötelezettségére és Izrael állam támogatására.

A TIME magazin által „zsidó Nobel-díjnak” nevezett, évente 1 millió dollárral járó Genezis-díjjal rendkívüli személyiségeket tüntetnek ki kiemelkedő szakmai teljesítményükért, az emberiséghez való hozzájárulásukért és a zsidó értékek iránti elkötelezettségükért. Dr. Bourla a kilencedik Genezis-díjas. Ő követi Steven Spielberg filmrendezőt és filantrópot, aki 2021-ben kapja meg a Genezis-díjat, valamint a legendás emberi jogi aktivistát, Natan Sharansky-t, a 2020-as díjazottat.

Isaac Herzog izraeli elnök a Genezis-díjat a június 29-re tervezett jeruzsálemi ünnepségen adja át Dr. Bourlának.

A koronavírus elleni harcot segíti Saranszkij „zsidó Nobel-díjával”

Az egymillió dolláros jutalommal többek között a koronavírus-járvány enyhítésén dolgozó izraeli cégek közötti versenyt támogatta.

Az első díjazott, Michael Bloomberg által létrehozott hagyománynak megfelelően a Genezis-díj valamennyi kitüntetettje úgy döntött, hogy lemond a pénzjutalomról, amelyet emberbaráti célokra fordítanak. Dr. Bourla arra kérte a Genezis-díj Alapítványt, hogy az 1 millió dolláros díjat a holokauszt áldozatai emlékének megőrzését célzó projektekre fordítsa, különös tekintettel a görög zsidó közösség által elszenvedett tragédiára.

Dr. Bourla a görögországi Szalonikiben született, és olyan családban nőtt fel, amely első kézből ismerte a holokauszt borzalmait. Szülei a mindössze 2000 túlélő közé tartoztak az egykor virágzó, ősi, 50 000 fős zsidó közösségből, amelyet a nácik szinte teljesen kiirtottak.

„Örömmel üdvözlöm Dr. Albert Bourlát a Genezis-díjasok kiváló családjában”

– mondta Stan Polovets, a Genezis-díj Alapítvány társalapítója és elnöke.

„Dr. Bourla a két legalapvetőbb zsidó értéket testesíti meg: az élet szentsége és a világ megjavítása iránti elkötelezettséget. És bár a világjárvány még messze nem ért véget, emberek milliói élnek és egészségesek annak köszönhetően, amit Dr. Bourla és csapata a Pfizernél elért.”

Dr. Albert Bourla elmondta:

„Nem a közéletet tűztem ki célul, és soha nem gondoltam volna, hogy egy nap megkapom a Genezis-díjjal járó mély megtiszteltetést, és ott állhatok rendkívüli jelölttársaim mellett. Alázatosan és valamennyi Pfizer-kollégám nevében fogadom el, akik az elmúlt két évben válaszoltak a történelem sürgető hívására, és együtt hajlították meg közös sorsunk ívét. Zsidó családban nőttem fel, akik hittek abban, hogy mindegyikünk csak annyira erős, amennyire a közösségünk kötelékei; és hogy Isten mindannyiunkat arra hívott, hogy megjavítsuk a világot. Alig várom, hogy Jeruzsálemben személyesen vehessem át ezt a kitüntetést, amely a tudomány győzelmét és a jövőnkre vonatkozó nagy reményt szimbolizálja.”

Dr. Bourla kiválasztásának bejelentésekor a Genezis Díj Alapítvány megjegyezte, hogy számos zsidó tudós, orvos és egészségügyi tisztviselő széleskörűen hozzájárult a COVID-19 világjárvány idején az életek megmentéséhez. Az Alapítvány külön kiemelte az alábbi személyek hozzájárulását:

  • Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem vakcinakutatási professzora, akinek egy új nukleozid-modifikált mRNS platform felfedezése lehetővé tette úttörő mRNS vakcinák létrehozását.
  • Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója, aki rekordidő alatt irányította a Pfizer vakcina kifejlesztését.
  • Tal Zaks, a Moderna orvosi igazgatója a sikeres mRNS 1273 vakcina kifejlesztése során.
  • Joanne Waldstreicher, a Johnson & Johnson orvosi vezérigazgatója, aki a sikeres COVID-19 vektor vakcinát fejlesztette ki.
  • Alexander Gintsburg akadémikus, a Gamaleya Járványtani és Mikrobiológiai Intézet igazgatója, aki a Szputnyik vakcinát fejlesztette ki.
  • Anatolij Altstein, a Gamaleya Járványtani és Mikrobiológiai Intézet tudományos főmunkatársa, aki a Szputnyik vakcina kifejlesztését vezette.
  • Rochelle Walensky, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjainak igazgatója, aki az Egyesült Államok közegészségügyi válaszlépéseit koordinálja a világjárványra.
  • Jeffrey Zients, a Fehér Ház koronavírus elleni védekezés koordinátora, aki felügyeli az amerikai szövetségi kormányzatnak a világjárványra adott válaszlépéseit, beleértve a vakcina elosztását is.

A Genesis Prize elnöke, Stan Polovets elmondta:

„Ez egy nagyon büszke pillanat, nemcsak Dr. Bourla, hanem az egész zsidó közösség számára. Egy ilyen kis létszámú népnek ekkora hatása van az életek megmentésére irányuló globális erőfeszítésekre.”

Polovets hozzátette:

„Dr. Bourla fényes csillag a világjárvány elleni küzdelemben élen járó kiváló zsidó tudósok és orvosok csillagképében. Reméljük, hogy ezek a rendkívüli személyek és kollégáik csatlakoznak hozzánk Jeruzsálemben, hogy még inkább egyesítsük közös elhatározásunkat az életek megmentésére és örökségünk tiszteletére”.”

Steven Spielberg kapta a Genesis-díjat

Filmrendezői pályafutásáért, filantróp tevékenységéért és a holokauszt emlékezetének megőrzésében végzett munkájáért kapta a rangos elismerést.