Steven Spielberg kapta a Genesis-díjat

Filmrendezői pályafutásáért és filantróp tevékenységéért, valamint a holokauszt emlékezetének megőrzésében végzett munkájáért Genesis-díjjal tüntetik ki Steven Spielberget Izraelben.

Az egymillió dolláros pénzjutalommal járó Genesis-díjat – amelyet zsidó Nobel-díjként is emlegetnek – évente ítélik oda egy kiválóságnak rendkívüli teljesítményéért és a zsidó értékek iránti elkötelezettségéért.

A korábbi díjazottak jótékony célra ajánlották fel a díjjal járó összeget. Bár Spielberg is élen jár az adományozásban, egyelőre nem közölte, hogy mihez kezd a pénzzel.

„A Genesis-díj Steven Spielberg egyedülálló tehetségét ismeri el, valamint elkötelezettségét a világ jobb hellyé változtatása iránt, és azt a páratlan hozzájárulást, amellyel a háború utáni generációkat tanította a holokausztról”

– mondta el Stan Polvets, a Genesis-díj Alapítvány társalapító elnöke.

Spielberg a filmművészet egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású filmkészítője, számos kasszasiker fűződik a nevéhez. Legismertebb filmjei között van A cápa, az E.T.  – A földönkívüli, Az elveszett frigyláda fosztogatói vagy a Jurassic Park. Három Oscar-díjat kapott a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése című filmjeiért, és számtalan további rangos filmszakmai díjat is elnyert.

A Schindler listájának elkészítése után alapította meg a USC Soá Alapítványt. A szervezet támogatásával holokauszttúlélők és szemtanúk interjúit készítették el. A projektben 55 ezer interjú készült 32 nyelven a túlélőkkel, akik 56 országból származtak. Az alapítvány a 20. század más tömeggyilkosságainak, köztük a Kambodzsában, Örményországban és Ruandában történt népirtásoknak az emlékezetét is őrzi.

Spielberg más jótékony célokat is támogat adományokkal. 30 millió dollárt adományozott a Mozgóképes és Televíziós Alapnak a film- és televíziós iparban dolgozó idős emberek egészségügyi ellátásának biztosítására. Wunderkind Alapítványa pedig egészségügyi, művészeti, ifjúsági és oktatási célokat támogat.

Filmes pályafutása és jótékonysági munkája miatt számos kitüntetést kapott, köztük az amerikai Szabadság Elnöki Érmet, a francia Becsületrendet, a német Szövetségi Érdemkeresztet, továbbá II. Erzsébet tiszteletbeli lovaggá ütötte és Izraeltől is kapott korábban elnöki kitüntetést.

A Genesis-díjat rendszerint nyáron adják át ünnepi külsőségek közepette, de idén a koronavírus-járvány miatt erre nem kerül sor. A korábbi díjazottak között szerepelt Michael Bloomberg és Michael Douglas is.

Borat is megkaphatja a „zsidó Nobel-díjat”

Sacha Baron Cohen, Barbara Streisand, Gal Gadot, Steven Spielberg is a jövő évi Genezis-díj jelöltjei között. Idén a teljes zsidó közösség szavazhat.