Borat is megkaphatja a „zsidó Nobel-díjat”

Sacha Baron Cohen, Barbara Streisand, Gal Gadot, Steven Spielberg is a jövő évi Genezis-díj jelöltjei között. Idén a teljes zsidó közösség szavazhat – írja a The Jerusalem Post.

A jelölő bizottság nyilvánosságra hozta a 2021-es Genezis-díj jelöltjeinek névsorát. Idén, az elmúlt hét év gyakorlatától eltérően, a teljes zsidó közösség szavazhat.

Korábban még a jelöltek listája sem volt nyilvános.

A hét jelöltből álló listát négyezer javasolt név közül választották ki, akiket 45 ezren jelöltek.

Elena Kagan, az amerikai legfelsőbb bíróság társbírója,

Sacha Baron Cohen, színész, rendező, producer,

Barbara Streisand, színész, énekes,

Lord Jonathan Sacks, volt brit főrabbi, teológus, író,

Gal Gadot színész, producer,

Marc Benioff, üzletember, filantróp, a Time Magazine tulajdonosa,

és Steven Spielberg, rendező, producer.

A Time Magazine által „a zsidó Nobel-díjnak” nevezett elismerést legutóbb Natan Saranszkij kapta, aki az orosz zsidók kivándorlásáért küzdött, és emiatt 9 évet szovjet börtönben töltött.

Natan Saranszkij kapja a „zsidó Nobel-díjat”

A KGB és a Gulag sem törte meg az orosz zsidó hőst, két cikluson át vezette e Szochnutot, jövőre pedig ő kapja a Genezis-díjat.

Korábbi kitüntetettek között van New York város volt polgármestere, Michael Bloomberg és Itzhak Perlman virtuóz hegedűs.

Az egymillió dollárral járó Genezis-díjat azoknak adják oda, akik kiemelkedő szakmai teljesítményükkel, az emberiséghez való hozzájárulásukkal, és a zsidó értékek iránti elkötelezettségükkel kiérdemelték azt.

A Genezis-díj minden eddigi díjazottja olyan jótékony célokra fordította a pénzt, mint például a speciális szükségletekkel rendelkezők életének javítása, a nők egyenlőségének előmozdítása és a menekültek támogatása. A 2019-es díjazott, Robert Kraft milliárdos üzletember a saját vagyonából még 20 millió dollárt hozzátett, és az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében egy alapítványt hozott létre.

„A zsidó nép hangja – az élet minden területéről, különböző demográfiai csoportokból és generációkból – most rendkívül fontos tényezővé válik a díjazott kiválasztásában. A végső döntést az illetékes bizottságok hozzák meg, alapítványunk azonban arra kérte őket, hogy jelentős mértékben vegyék figyelembe a szavazás eredményét”

– mondta Stan Polovets, társalapító, a The Genesis Prize Foundation elnöke.

Az online szavazás már elindult, a díjazottat jövő év elején jelentik be.