Natan Saranszkij kapja a „zsidó Nobel-díjat”

Az orosz zsidók kivándorlásáért küzdő és emiatt 9 évet szovjet börtönben töltő Natan Saranszkij kapja a „zsidó Nobel-díjnak” is nevezett Genezis-díjat és az azzal járó egymillió dollárt – írja a The Times of Israel. Politikai pályája után a zsidók Izraelbe költözését támogató Zsidó Ügynökség, a Szochnut vezetője volt két cikluson keresztül.

A Genezis-díjat odaítélő bizottság bejelentette, hogy a 2020-ban a volt szovjet disszidens, Natan Saranszkij kapja az elismerést, aki egész életét az emberi jogokért folytatott harcnak szentelte.

„A díj elismeri Saranszkij élethosszon át tartó, rendkívüli küzdelmét az emberi jogokért, a politikai szabadságjogokért, valamint a zsidó nép és Izrael számára tett szolgálatát”

– idézi a lap a közleményt, amelyből kiderül, hogy a díjátadó gála jövőre lesz Jeruzsálemben, június 18-án.

Saranszkij előtt a zsidó üzletember, Robert Kraft, Natalie Portman színésznő, a hegedűs Itzhak Perlman, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester és Michael Douglas színész is hasonló elismerést vehetett át.

A díjat azoknak ítélik oda, akik szakmai teljesítményükkel és a zsidó értékek és a zsidó nép iránti elkötelezettségükkel inspirációt jelentenek a zsidók következő generációjának.

„Egy igazi zsidó hős, és egy kiemelkedő ember”

– mondta Saranszkijról Jichák Herzog, a Szochnut jelenlegi vezetője és a díjat odaítélő bizottság vezetője.

Natan Saranszkij

Herzog előtt Saranszkij két cikluson át vezette a világ legnagyobb zsidó nonprofit szervezetét.

A díjat odaítélő bizottság azt is közölte, hogy folytatva a korábbi példákat, az elismeréssel járó egymillió dollárt Saranszkij is nonprofit szervezetnek ajánlja fel.

Saranszkij azt mondta, „alázattal” tekint a díjra, és arra használja fel az elismeréssel járó figyelmet, hogy az erősödő antiszemitizmusról és Izrael delegitimálására tett törekvésekről beszéljen.

„Asszimilált zsidóként nőttem fel a Szovjetunióban, majd Izraelnek köszönhetően megtaláltam zsidó identitásomat, és hogy a zsidó néphez tartozom. Ez a kapcsolat Izraellel erőt adott nekem és a többi ellenállónak a zsidók és mások szabadságjogaiért folytatott harchoz”

– mondta Saranszkij.

„Manapság, amikor az antiszemitizmus erősödik a bal- és jobboldalon egyaránt, nagyon fontos a zsidó nép egysége és a kapcsolata Izraelhez. Egy emberként kell küzdenünk az antiszemitizmus veszedelme és az Izrael elleni delegitimizációs törekvések ellen”

– tette hozzá.

Saranszkij 1986-ban alijázott Izraelbe, előtte kilenc évet szovjet börtönben, munkatáborban töltött, hónapokig éhségsztrájkot folytatott tiltakozásul. Hazaárálással vádolták szervezkedése miatt, amelyet az orosz zsidók Izraelbe költözése  érdekében tett.

Simon Peresz miniszterelnök fogadja Izraelben a börtönből érkező Saranszkijt 1986-ban

Izraelben politikus lett, a bevándorolt orosz zsidókat képviselte, több miniszteri posztot is betöltött. Utoljára a Likudban politizált 2006-ig, amikor a Szochnut vezetője lett.

Három könyve jelent meg. A Ne félj a gonosztól , amey egy visszaemlékezés arról, hogyan élte túl a munkatábort, világsiker lett.

A „zsidó Nobel”-ként is emlegetett Genezis-díjat kisebb botrányok is kísérték az elmúlt időszakban. Két éve például Natalie Portman nem volt hajlandó átvenni a díjat, mert nem szerette volna az elismerést átadó Netanjahut népszerűsíteni, akinek nem ért egyet a politikájával.

A tavalyi díjazottal, Robert Krafttal nem voltak ilyen problémák, ő viszont később prostitúciós botrányba keveredett.