Születésnapi üdvözletet küldött a sah özvegyének, letartóztatták

Letartóztatták az iráni hatóságok a síita állam de facto vezetőjének az unokahúgát, aki októberben születésnapi üdvözletet küldött az iszlám forradalom nyomán elűzött Reza Pahlavi sah özvegyének – jelentették kedden iráni sajtóforrások, köztük az Albawaba című portál.

Az iráni jogsértésekkel foglalkozó Human Rights Activist News (HRANA) szerint Farideh Moradhánit a múlt csütörtökön tartóztatták le, a házát pedig átkutatták. Testvére, Mahmúd Moradháni a londoni székhelyű Iran International televíziós csatornának azt mondta, tudomásuk szerint a nőt a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Az intézményben jobbára az állambiztonság megsértésével vádolt rabokat tartanak fogva. A börtönt régóta bírálják nyugati jogvédő csoportok, az amerikai kormány pedig 2018-ban feketelistára tette az emberi jogok súlyos megsértése miatt.

A hatóságok egyelőre nem tettek hivatalos bejelentést az ügyben, az aktivistaként is ismert Moradháni – aki a halálbüntetés egyik ismert ellenzője – videóüzenetben gratulált az 1979-es iráni iszlám forradalom nyomán elűzött Reza Pahlavi sah özvegyének, Farah Dibának 83. születésnapja alkalmából.

A felvételen „drága királynénak” és „a haza anyjának” nevezte Farah Dibát. A volt császárné az év egyik felében Franciaországban, a másik felében pedig az Egyesült Államokban él. Farideh Mordháni arra kérte Farah Dibát, hogy térjen haza Iránba és vállaljon kulturális feladatokat.
Moradháni Irán legfelsőbb vallási vezetője, az országot de facto irányító Ali Hámenei ajatollah testvérének, Badrinak a lánya. Badri Hosszein Hámenei részt vett a sah eltávolítására irányuló politikai kezdeményezésekben, és kezdetben lelkes híve volt a forradalomnak. Később azonban a vezetés ellen fordult, és a nyolcvanas években családjával Irakba menekült, ahol 1984-ben politikai menedékjogot is kapott.

Végleg letiltotta a Twitter az iráni legfelsőbb vezetőt

Ali Hámenei Twitter-fiókja a héten tett közzé egy animált videót, amelyen az látszik, hogy egy drón támad Donald Trumpra.