Olyan ország delegációja látogatott Izraelbe, amelynek nincs vele kapcsolata

Az indonéz küldöttség állítólag az USA azon törekvésének része, hogy felmelegítse az Indonézia és Izrael közötti kapcsolatokat; az izraeli külügyminisztérium nem erősítette meg a látogatást, de azt mondta, hogy „hisz a vírus elleni nemzetközi együttműködésben”.

Egy indonéziai tisztviselőkből álló küldöttség nemrégiben ritka látogatást tett Izraelben, hogy megvitassák a koronavírus elleni stratégiákat annak ellenére, hogy országaiknak nincsenek diplomáciai kapcsolataik – jelentette a hadsereg rádiója hétfőn.

Az indonéz egészségügyi tisztviselők izraeli tisztviselőkkel találkoztak, hogy „megtanulják, hogyan kell kezelni a koronavírus világjárványt” – áll a jelentésben.

A jelentés nem pontosította, hogy a látogatásra mikor került sor, azt mondta, hogy „az elmúlt hetekben”.

A jelentés szerint a látogatás része volt Joe Biden, amerikai elnök kormánya azon törekvésének, hogy felmelegítse az országok közötti kapcsolatokat az Ábrahám-egyezmények kiterjesztésének reményében, amely normalizálta az Izrael és több muszlim nemzet közötti kapcsolatokat.

Indonéziában tavaly pusztító fertőzéshullámot okozott a Delta változat, és jelenleg az Omicron törzs okozta megbetegedések száma emelkedik.

Izrael és Indonézia nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat, de évek óta történnek háttérbeszélgetések a hivatalos kapcsolatok felvételének ügyében.

Indonézia, a világ legnagyobb muszlim országa, elutasította a kapcsolatok normalizálását Izraellel mindaddig, amíg nem jön létre egy független palesztin állam, mivel a palesztinok elkötelezett támogatója — írja a Times of Israel.

A múlt hónapban az indonéz fővárosban, Jakartában tett látogatása során Antony Blinken, amerikai külügyminiszter állítólag felvetette, hogy az ország csatlakozzon az előző elnök, Donald Trump kormánya alatt közvetített Ábrahám-egyezményekhez, amelynek értelmében Izrael normalizálta kapcsolatait négy arab országgal.

A Walla és az Axios hírportálok beszámolója a megbeszéléseket ismerő izraeli tisztviselőkre hivatkozott, akik úgy értékelték, hogy nem valószínűsíthető közeli áttörés.

Novemberben Izrael bahreini ügyvivője beszélt Indonézia védelmi miniszterével, ami ritka nyilvános interakció volt a két ország tisztviselői között, mivel azoknak soha nem voltak hivatalos diplomáciai kapcsolataik. Itay Tagner és Prabowo Subianto találkozójára a bahreini Manama Dialogue éves konferenciájának margóján került sor.

Emellett Eyal Hulata, nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanezen a konferencián találkozott röviden Prabowo Subianto, indonéz védelmi miniszterrel, akivel a Walla szerint névjegykártyát cseréltek.

Amerikai tisztviselők az év elején azt mondták a The Times of Israel című izraeli lapnak, hogy a Trump-kormányzat Indonéziát és Mauritániát állította sorba, hogy ők legyenek a következő muszlim országok, amelyek normalizálják a kapcsolatokat Izraellel, de kifutottak az időből. Az amerikai tisztviselők szerint akkoriban azt mondták, hogy a Jakartával kötött megállapodás megköttetett volna, ha Trumpnak még egy-két hónap áll rendelkezésére a hivatalában.

Több mint 270 milliós lakosságával Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa. Ez „extra szimbolikus jelentőséget” adott a Trump-kormányzat számára, amely fenntartotta, hogy az izraeli-palesztin konfliktus nem akadályozza a zsidó állam és a muszlim, illetve arab világ közötti békét – magyarázta egy amerikai tisztviselő.

Indonézia elnöke akkoriban megpróbálta elfojtani a spekulációkat, és közölte Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, hogy országa nem normalizálja a kapcsolatokat Izraellel, amíg nem jön létre egy palesztin állam.

„Nem elég jó az Omikron ellen a negyedik oltás”

A negyedik dózis hatékonyságát vizsgáló első tanulmány előzetes eredményeit tegnap közölték.