„Nem elég jó az Omikron ellen a negyedik oltás”

Az izraeli Sheba Medical Center szakértője szerint az oltás megemeli ugyan a COVID antitestek szintjét, de még mindig „sok a fertőzés” azok között, akik megkapták a negyedik dózist.

Közel egy hónappal azután, hogy a Sheba Medical Center elindított egy mérföldkőnek számító vizsgálatot a negyedik COVID-oltás hatékonyságának tesztelésére, a kórház hétfőn közölte, hogy a negyedik emlékeztető oltás csak részben volt hatékony az Omikron variáns elleni védelemben.

„Az antitestek növekedését látjuk, magasabbat, mint a harmadik adag után” – mondta Regev-Yochay. „Azonban nagyon sok Omikron-fertőzött van azok között is, akik megkapták a negyedik dózist. Igaz, valamivel kevesebbet, mint a kontrollcsoportban, de még mindig sok a fertőzés” – tette hozzá.

„A lényeg az, hogy a vakcina kiváló az Alfa és Delta változatok ellen, az Omikron ellen viszont nem elég jó” – mondta.

Regev-Yochay hozzátette, hogy valószínűleg még mindig jó ötlet a negyedik oltást is beadni a magasabb kockázatúaknak, de utalt arra, hogy talán a jelenlegi kampányt, amely a 60 év felettieknek is felajánlja az oltást, módosítani kellene, hogy csak a még idősebb csoportokra terjedjen ki.

A kórház nem közölt pontosabb adatokat. Regev-Yochay elmondta, hogy a kutatás eredményei csak előzetesek, de jelezte, hogy azért közölte az első információkat, mert nagy a közvélemény érdeklődése az ügy iránt.

Naftali Bennett miniszterelnök az adatok hiánya ellenére is folytatta az izraeli negyedik dózisprogram kiterjesztését.

Vasárnap estig több mint 500 ezer izraeli kapta meg a negyedik vakcinát. Az Egészségügyi Minisztérium a múlt hónapban kezdte meg e dózis beadását a 60 éves és idősebb izraelieknek, az immunhiányosoknak és az egészségügyi dolgozóknak.

A Sheba kísérleti programja, amely decemberben kezdődött 150 egészségügyi dolgozó beoltásával kisebb szabású, mint a szokásos gyógyszerkísérletek, amelyekben általában több ezer önkéntes vesz részt, akiknek az eredményeit hónapokig nyomon követik. Ez azonban az eddigi első ismert tanulmány a negyedik adag hatásáról, melyet az izraeli egészségügyi minisztériummal közösen végeznek, és bírja a kormány humán orvosi kísérletekkel foglalkozó vezető testülete jóváhagyását.

Az Egészségügyi Világszervezet sürgette az országokat, hogy halasszák el az emlékeztető programokat, amíg az egész világ nem jut hozzá az első oltóanyagadagokhoz.

A közel 9,5 milliós izraeli lakosság mintegy kétharmada kapott legalább egy adag oltóanyagot, és közel 4,4 millió izraeli kapott három adagot az Egészségügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint.

Izraelben újabb rekordfertőződés mellett csökkentették a karantén idejét

Az omikron vírusváltozatnál nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy hét után is fertőz, és ezért az eddigi tízről hét napra csökkentették a kötelező otthoni karantén idejét.