Amerikában történt az antiszemita gyűlöletcselekmények 30%-a

A Zsidó Ügynökség (Szochnut) és a Cionista Világszervezet új jelentése szerint a 2021-ben világszerte bejelentett antiszemita incidensek mintegy 30%-a az Egyesült Államokban történt.

Amerikát még mindig megelőzi Európa, igaz, hogy ez utóbbiban a gyűlöletcselekmények többsége nem-fizikai.

Államonkénti bontásban New Yorkban volt a legtöbb antiszemita incidens 2021-ben, ezt követi Kalifornia, Florida, Massachusetts és Pennsylvania. Texas, ahol múlt szombaton egy fegyveres négy embert ejtett túszul egy zsinagógában, a hatodik helyen állt.

A számok általában korreláltak a helyi zsidó lakosság abszolút értékben mért nagyságával.

New York, Kalifornia és Florida, amelyek az első, második és harmadik helyen álltak az antiszemita incidensek számát tekintve, egyben az USA első, második és harmadik legnagyobb zsidó lakosságának is otthont adnak, Massachusettsben a hetedik, Pennsylvaniában az ötödik, Texasban pedig a kilencedik legnagyobb zsidó lakosság él.

Az Egyesült Államokban, ahol a világszerte bejelentett antiszemita incidensek mintegy 30%-a történt, él a teljes zsidó népesség mintegy 40%-a.

Ennél is aggasztóbb azonban a jelentés azon megállapítása, hogy az Egyesült Államokban az antiszemita incidensek inkább voltak fizikai, mint szóbeli jellegűek. Az Egyesült Államokon kívül az antiszemita incidensek általában vandalizmus formájában történtek, a fizikai erőszak és a szóbeli támadások ritkábban fordultak elő.

Az antiszemitizmus 2021-ben jelentősen megnőtt az amerikai egyetemi kampuszokon, különösen májusban, a Hamász gázai terrorszervezet ellen folytatott izraeli „Falak őrzője” hadművelet idején.

Izrael ENSZ-nagykövete: Katasztrófa lesz, ha az USA vezetői nem cselekszenek

„Ki fogunk állni az antiszemitizmus és a szélsőségesség erősödése ellen ebben az országban” – írta a texasi zsinagóga elleni támadás után Joe Biden.