Jeruzsálem elrendelte a Sziklakupola másolatának lebontását

A jeruzsálemi önkormányzat elrendelte a Beit Safafa palesztin negyedben lévő mecset lebontását, amelyet az ország egyik legismertebb nevezetességének másolata. 

Az Al-Ráhman mecset – amely Izrael 1948-as megalapítása előtt épült – állítólag több izraeli nem kormányzati szervezet kritikáját váltotta ki, mivel feltűnő hasonlóságot mutat a Templom-hegyen található Sziklakupolával – írja a Ynetnews.

A múlt szerdán benyújtott bírósági dokumentumok szerint az önkormányzat az egy engedély nélkül épített új emelet miatt hagyta jóvá a bontást.

Az önkormányzat hozzátette, hogy a 700 négyzetméteres épületegyüttes engedély vagy hitelesített mérnökök jóváhagyása nélkül épült, és ezért biztonsági kockázatot jelent.

„Ez egy nyugodt és csendes környék, ez egy mecset, és ezt tiszteletben kell tartani” – mondta Muhammad Alian közösségi vezető.

„[A mecset] azt szimbolizálja, hogy Izrael államban nincs törvény és nincs végrehajtás” – mondta Yehuda Sharabanay, az Im Tirtzu civil szervezet projektigazgatója, aki a cionista gondolkodás és a cionista ideológia népszerűsítésére törekszik Izraelben.

Beit Safafa és más jeruzsálemi palesztin negyedek lakói azt mondják, hogy az engedélyek megszerzésének nehézségei miatt néha nincs más választásuk, mint illegálisan építkezni.

Borítókép: ToI

Felgyújtottak egy hebroni zsinagógát sábát idején

„Sok gumiabroncsot találtunk a helyszínen, amelyeket nyilvánvalóan azért dobtak be, hogy tüzelőanyagot szolgáltassanak a tűznek” – mondta a helyszínre kiérkező a tűzoltóparancsnok.