Összecsapásokra került sor, amikor a hatóságok lebontottak egy veszélyes szukkát Mea Searimban

A rendőrség több száz ultraortodox zavargóval került összetűzésbe Jeruzsálemben, akik megpróbálták ellenállást tanúsítani egy veszélyesnek és ezért az önkormányzat által lebontásra ítélt szukka (sátor) miatt, amelyet az egyhetes Szukkot zsidó fesztivál alkalmával állítottak fel a főváros egyik haredi kerületében — írja az ujkelet.live,.

A Ynet híroldal szerint az összecsapások kora reggel kezdődtek, miután mintegy 200 rendőr lépett be Jeruzsálem Mea Searim és Beit Jiszráel negyedébe annak érdekében, hogy megvédjék azokat az önkormányzati tisztviselőket, akik a Sonnefeld utcában egy 12 méter magas állványzatra épített szukkát mentek lebontani.

Az erőket felgyújtott szemetesekkel eltorlaszolt utcák fogadták, és több tucat tüntető gyűlt össze a veszélyes szerkezet belsejében és körül, valamint több száz zavargó, akik kövekkel és szemeteszsákkal dobálták a tiszteket.

כאן חדשות on Twitter: „המשטרה סייעה לעיריית ירושלים בפירוק סוכה בשכונת מאה שערים שנבנתה על פיגומים ומהווה סכנה @SuleimanMas1 (צילום: דוברות המשטרה) pic.twitter.com/jNu8IpsgAE / Twitter”

המשטרה סייעה לעיריית ירושלים בפירוק סוכה בשכונת מאה שערים שנבנתה על פיגומים ומהווה סכנה @SuleimanMas1 (צילום: דוברות המשטרה) pic.twitter.com/jNu8IpsgAE

Doron Turgeman, az izraeli rendőrség jeruzsálemi kerületi parancsnoka a helyszínre ment, hogy felügyelje a rendőrség intézkedéseit.

A rendőrség közölte, hogy, ,,a törvénynek megfelelően és egy bírósági döntés értelmében” segítették az önkormányzat munkáját.

,,A szukkát egy állványzatra építették, és valódi veszélyt jelent életre és vagyonra, zavarja a mozgást az alatta lévő úton, és veszélyezteti azokat, akik a helyszínen található orvosi központba látogatnak” – tette hozzá a rendőrség.

חיים גולדברג on Twitter: „בוקר, יום ראשון, מאה שערים pic.twitter.com/K2Ioi5cH7K / Twitter”

בוקר, יום ראשון, מאה שערים pic.twitter.com/K2Ioi5cH7K

,,Párbeszédet folytattunk az épület tulajdonosaival az elmúlt napokban, azzal a céllal, hogy a bontást a bűnüldöző szervek beavatkozása nélkül hajtsák végre” – áll a rendőrség közleményében.

A jeruzsálemi önkormányzat közölte, hogy a szukka elzárta az utca egy részét, és komoly forgalmi zavart okozott.

,,A szerkezet és a felette lévő hatalmas szukka erkély engedély nélkül épült, és valódi veszélyt jelentett az erkélyhasználók, a gyalogosok, a közeli üzletek, a közeli egészségügyi szervezet fiókja, a környéken lévő gyermekek, a közelben utazó autók és minden járókelő biztonságára” – tette hozzá az önkormányzat.

Az összecsapás egy héttel azután történt, hogy a jeruzsálemi önkormányzat első kísérlete a szukka lebontására kudarccal zárult és heves ellenállást váltott ki a környék lakóinak egy részéből. A zavargók bántalmazták a tiszteket és az önkormányzat embereit.

A rendőrség szerint a szukka tulajdonosa beleegyezett, hogy majd ő maga lebontja a sátrat, de ezután petíciót nyújtott be a bíróságra, hogy az önkormányzat ne tehessen lépéseket.

A bíróság elutasította a petíciót és a szukka lebontásának késleltetésére vonatkozó kérelmet, miután úgy látták, hogy veszélyt jelent a közbiztonságra.

Hogyan nyerte meg Izrael a levegőben a Jom Kippur-i háborút?

A levegőben az izraeli légierő végig dominánsnak bizonyult arab ellenfeleivel szemben, az izraeli pilóták megduplázták ölési arányukat a hatnapos háborúban nyújtott teljesítményükhöz képest.