Mirror: A brit elhárítás által leleplezett kínai kém csak jéghegy csúcsa lehet

Az 58 éves Christine Lee-ről kiderült, hogy manipulatív módon jutott be a Westminsterbe, ahol képviselők és miniszterelnökök közelébe került, hogy „politikai beavatkozási tevékenységet” folytasson Kína számára – írja a Mirror.

A Westminsterben történt kínai kémkedési botrány a jéghegy csúcsa lehet, figyelmeztetnek a szakértők.

Egy forrás szerint akár egy tucat pekingi ügynök is beágyazódhatott a brit társadalom befolyásos rétegeibe, miután kiderült, hogy az 58 éves Christine Lee ügyvédnő bejutott a Westminsterbe, ahol parlamenti képviselők és miniszterelnökök közelébe került.

Az MI5 közölte a brit képviselőkkel, hogy Lee „politikai beavatkozási tevékenységet”” folytatott a kínai kommunista rezsim számára.

A Downing Street „mélyen aggasztónak” nevezte az esetet, de a kínai külügyminisztérium elutasította az állítást, mondván, hogy az Egyesült Királyság „túlságosan a 007-es filmek megszállottja”.

Egy volt brit hírszerző tiszt azonban, aki ismeri a kínai kémkedést, a Daily Mirrornak azt mondta:

„Számos ilyen befolyásos ügynök lehet, talán egy tucatnyi az Egyesült Királyságban.”

„Nyilvánvaló, hogy Christine Lee leleplezése megrémíti őket”

– mondta.

Damian Hinds biztonsági miniszter azt mondta, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogyan kerülhetett Lee asszony ilyen közel a politikusokhoz.

A dán hírszerzés aggódik Kína és Oroszország sarkvidéki műveletei miatt

A dán hírszerző szolgálat figyelmeztetett, hogy Kína és Oroszország a Dán Királyság egyes részeinek, köztük Grönlandnak a destabilizálására törekszik.