A dán hírszerzés aggódik Kína és Oroszország sarkvidéki műveletei miatt

A dán hírszerző szolgálat figyelmeztetett, hogy Kína és Oroszország a Dán Királyság egyes részeinek, köztük Grönlandnak a destabilizálására törekszik – írja a Bloomberg.

A kínai és orosz hírszerzőszolgálatok kémkedési és befolyásolási műveletek – többek között kibertámadások révén – fenyegetést jelentenek a dán hatóságok, vállalatok és kutatóintézetek ellen Dániában, valamint a félautonóm Feröer-szigeteken és Grönlandon – közölte csütörtökön a PET dán biztonsági és hírszerző szolgálat az ilyen kockázatokat értékelő első kiadványában.

„A királyság különösen sebezhető e tekintetben, mivel a kínai vagy orosz hírszerző szolgálatok kihasználhatják a vitás témákat, hogy megpróbáljanak feszültséget kelteni a királyságon belül vagy a három országrész között, és megnehezíteni a szövetségesekkel, különösen az Egyesült Államokkal való kapcsolatokat”

– írta a hivatal.

Grönland és a Feröer-szigetek a stratégiai szempontból kiemelt fontosságú Északi-sarkvidék és az Atlanti-óceán északi része közötti útvonalon helyezkedik el.

Dánia elsődleges számú szövetségesének, az Egyesült Államoknak Grönlandon van a legészakibb támaszpontja.

A sziget természeti erőforrásai tovább fokozták Oroszország és Kína érdeklődését.

Dánia és az erős függetlenségi mozgalommal rendelkező Grönland között a közelmúltban fokozódott a feszültség. A szigetország új kormánya, amelyet a tavalyi általános választások után neveztek ki, sürgette Grönland demilitarizálását, és elutasította a dán parlament által kötött 1,5 milliárd koronás (230 millió dolláros) megállapodást, amely a védelmi kiadások növelésére irányult az Északi-sarkvidéken.

Az előző grönlandi kormány olyan külföldi vállalatokat akart az országba csábítani, mint például a kínai hátterű Greenland Minerals-t, amelyek a sziget ritkaföldfémeire akarta rátenni a kezét.

Finnország és Svédország „közelebb, mint valaha” a NATO-csatlakozáshoz

Az Ukrajna esetleges megszállásával fenyegető Kreml harcias retorikája új lendületet adott a két országnak a NATO-hoz való csatlakozásra.