Finnország és Svédország „közelebb, mint valaha” a NATO-csatlakozáshoz

Az Ukrajna esetleges megszállásával fenyegető, harcias Kreml új lendületet adott a két országnak a NATO-hoz való csatlakozásra irányuló törekvéseknek – írja a Telegraph.

Az orosz követelések, hogy az Egyesült Államok tiltsa meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, visszafelé sültek el, mivel mindkét ország ígéretet tett arra, hogy szorosabb kapcsolatokat épít ki a katonai szövetséggel.

Az Ukrajna esetleges inváziójával fenyegető, harcias Kreml új lendületet adott a NATO-hoz való csatlakozásra irányuló törekvéseknek a két országban, amelyek katonailag semlegesek, és a hidegháborúban is igyekeztek elkerülni, hogy oldalt válasszanak.

Vlagyimir Putyin agresszív retorikája az elmúlt hetekben változást okozott a svéd és finn pártok régóta fennálló politikájában, és meggyőzte a NATO-tagság néhány korábbi ellenzőjét, hogy meggondolja magát.

Amerikának állandó katonai jelenlétre van szüksége a Baltikumban – állítja egy szakértő

Ha csak időszakosan tart fenn amerikai katonai jelenlétet, hol igen, hol pedig nem – különösen addig, amíg a közeli Lengyelországban kialakul egy állandóbb amerikai jelenlét -, az rossz üzenetet küld a NATO legsebezhetőbb szövetségesei és Vlagyimir Putyin orosz elnök számára.

Egy finn képviselő a Telegraphnak azt mondta, hogy az ország most „közelebb van, mint valaha” ahhoz, hogy a NATO-tagságért folyamodjon.

Washington közölte Svédországgal és Finnországgal, hogy támogatja a választás jogát.

Péntek este Tony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere elutasította azt az orosz követelést, hogy a NATO ne vegyen fel új tagokat.

Azt mondta: „A NATO soha nem ígérte meg, hogy nem vesz fel új tagokat.”

A NATO a szerdai brüsszeli NATO-Oroszország csúcstalálkozón elfogja utasítani Putyin követelését, hogy a szövetség korlátozza önmaga európai terjeszkedését. Hangsúlyozni fogja továbbá, hogy a katonai szövetség szerződésében „nyitott ajtók” politikája van érvényben az európai stabilitás és béke előmozdítása érdekében.

Sok a kérdőjel az új német koalíciós kormány kül- és védelempolitikájával kapcsolatban

A balközép Szociáldemokrata Párt a védelmi minisztériumot, míg a Zöldek társelnöke, Annalena Baerbock a külügyminisztériumot veszi át.