Öt izraelit tartóztattak le, akik a gyanú szerint Iránnak kémkedtek

A gyanúsítottak fontos izraeli helyszíneket fényképeztek, és megpróbálták rávenni a gyerekeiket, hogy csatlakozzanak a hadsereg hírszerző egységeihez; Bennett felszólítja a polgárokat, hogy „legyenek éberek” az ilyen online próbálkozásokkal szemben.

A Sin Bét biztonsági szolgálat letartóztatott öt zsidó izraelit, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek egy iráni ügynöknek hírszerzési információk gyűjtésében és kapcsolatok kiépítésében Izraelben, annak ellenére, hogy néhányan közülük gyanították, hogy az illető Iránnak dolgozik – közölte a Sin Bét szerdán.

Az öt gyanúsított – négy nő és egy férfi – mindannyian Iránból származó zsidó bevándorlók vagy iráni bevándorlók leszármazottai. Nevüket az ügyvédeik által kért bírósági hallgatási tilalom miatt nem hozhatták nyilvánosságra.

A Shin Bet szerint a gyanúsítottak fényképeket készítettek stratégiai szempontból fontos izraeli helyszínekről, köztük az Egyesült Államok tel-avivi konzulátusáról; megpróbáltak kapcsolatokat kialakítani politikusokkal; információkat szolgáltattak a különböző helyszíneken lévő biztonsági intézkedésekről; és egyéb bűncselekményeket követtek el – mindezt Rambod Namdar nevű iráni ügynök utasítására, több ezer dollárért cserébe.

A gyanúsítottak közül ketten megkísérelték meggyőzni fiaikat is, hogy csatlakozzanak a hadsereg katonai hírszerző egységéhez – közölte a Sin Bét.

Mivel azonban az ügyben állítólagosan érintett gyanúsítottak egyike sem jutott hozzá jelentős titkos anyagokhoz, nem volt arra utaló jel, hogy ez a kémkör komolyan veszélyeztette volna a nemzetbiztonságot. Feltárult azonban egy potenciális gyenge pont, amelyet Irán a jövőben kihasználhat.

„Felszólítom Izrael polgárait, hogy legyenek éberek ezekkel a kísérletekkel szemben. Előfordulhat, hogy az interneten fogyasztott vagy megosztott információk mögött irániak állnak” – mondta Naftali Bennett miniszterelnök szerdán az ügy hírére reagálva. „Nem lehet kétséges – a védelmi intézmény hosszú karja mindenkit elér, aki megpróbál ártani Izrael biztonságának”.

A nyomozás és az ebből fakadó vádemelések rávilágítanak arra a ritka és kevéssé tárgyalt jelenségre, hogy iráni zsidók Izraelbe utaznak családlátogatásra. Az egyik esetben egy ilyen utazást – a gyanúsítottak egyik unokahúga által – arra használták fel, hogy pénzt szállítsanak Iránból Izraelbe, hogy abból a Namdarnak dolgozó izraelieknek fizessenek.

Namdar, aki profilokat tartott fenn a Facebookon, az Instagramon és a WhatsAppon, néhány gyanúsítottal folytatott beszélgetéseiben zsidónak adta ki magát.

Néhány esetben a gyanúsítottak elismerték, hogy tisztában voltak azzal, hogy Namdar az iráni hírszerzés ügynöke lehet, de ennek ellenére folytatták a kommunikációt vele a biztonsági szolgálat szerint.

„Felelőtlen cselekedeteikkel az érintettek saját magukat, családjukat és ártatlan izraeli állampolgárokat tették ki veszélynek, mivel információkat adtak át az iráni hírszerzésnek, ráadásul olyan izraeli és amerikai érdekeltségbe tartozó helyszínekről, amelyeket terrorista célokra használnának fel” – mondta a Sin Bét egyik magas rangú tisztviselője szerdai nyilatkozatában.

Az öt gyanúsított ellen az elmúlt hónapban emeltek vádat a jeruzsálemi kerületi bíróságon.

A Sin Bét közleményében arra figyelmeztetett, hogy az iráni hírszerzés folyamatosan igyekszik izraelieket toborozni az interneten keresztül, hogy információkat gyűjtsön az országról, és „‘elcsalja’ az izraelieket külföldre”.

„Felszólítjuk az izraeli állampolgárokat, hogy legyenek résen minden olyan kapcsolatfelvételi kísérlettel vagy gyanús virtuális megkereséssel kapcsolatban, amelyet olyan személyekkel létesítenek, akik irániként azonosítják magukat” – közölte az ügynökség.

Tavaly egy izraeli férfit majdnem rávett egy iráni ügynök, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazzon, de lemondta az utazást, miután hallott az izraeli állampolgárok elrablására irányuló iráni erőfeszítésekről.

2020-ban a Sin Bét letartóztatott egy másik izraeli állampolgárt, akit azzal gyanúsítottak, hogy Iránnak kémkedett.

Forrás: Times of Israel.

Gyilkos, cionista delfinekre panaszkodik a Hamász

Az állítólagos víz alatti támadó felszerelésének pontos jellegét és funkcióját nem hozták nyilvánosságra.