Fékezi az agysorvadást a zöld mediterrán étrend

A Ben-Gurion Egyetem vizsgálata szerint a zöld tea, a békalencse és a dió fogyasztása jelentősen csökkentheti az időskori agykárosodást, különösen az 50 év felettiek körében — írja a Times of Israel.

Izraeli kutatók felfedezték, hogy az időskori agysorvadás lelassítható egy zöld, mediterrán étrenddel, amely magas polifenol-tartalmú – egyfajta, a növényekben természetesen előforduló mikrotápanyag – és kevés vörös és feldolgozott húst tartalmaz.

A tanulmány eredményeit kedden tették közzé a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban.

A vizsgálatot a Negev Ben-Gurion Egyetem professzora, Iris Shai és Dr. Alon Kaplan vezette, több nemzetközi agyi szakértői csoporttal együtt.

A vizsgálatban 284, 31-82 év közötti résztvevőt – mindannyian a dimonai nukleáris kutatóközpont dolgozói – véletlenszerűen három csoportra osztottak, amelyek meghatározott irányelvek szerinti étrendet követtek: egészséges étrendet, mediterrán étrendet és zöld mediterrán étrendet.

Mindkét mediterrán típusú étrendet követő csoportnak ezen felül diót is adtak enni, míg a zöld mediterrán diétát követők napi három-négy csésze zöld teát és egy Mankai nevű vízinövényből készült turmixot is kaptak. Shai tanácsadóként működött közre egy izraeli cégnél, amely a terméket forgalmazza.

Minden résztvevő teljes agyi MRI-vizsgálaton esett át a vizsgálat előtt és után. Emellett ingyenes edzőtermi tagságot kaptak, és napi testmozgást végeztek.

A kutatók az időskori agykárosodás jelentős csökkenését tapasztalták azoknál, akik a mediterrán étrend mindkét formáját betartották,

a károsodás nagyobb mértékű lassulását a zöld diétás csoportnál figyelték meg.

A legjelentősebb javulást az 50 év feletti résztvevőknél tapasztalták – ez a korcsoport különösen hajlamos a gyors szellemi sorvadásra.

Az e két diétát követő résztvevőknél az inzulinérzékenység javulása is megfigyelhető volt, ami szintén az agyi károsodás lassulásának egyik további példája.

„A zöld mediterrán étrend és az életkorral összefüggő neurodegeneráció közötti kedvező kapcsolat részben a növényi eredetű élelmiszerforrásokban található polifenolok bőségével magyarázható, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyagcseretermékekkel rendelkeznek”

– mondta Shai egy nyilatkozatában, kifejtve, hogy a mikrotápanyagok csökkenthetik a gyulladást az agyban és növelhetik az agyi összekapcsolódást.

„Eredményeink egy egyszerű, biztonságos és ígéretes utat javasolhatnak az időskori neurodegeneráció lassítására a zöld-mediterrán étrend betartásával”

– mondta Kaplan a közleményben.

Shai hasonló kutatást vezetett, amely egy olyan étrendet dolgozott ki, amely jelentősen csökkenti a májzsírt a hagyományos mediterrán étrend különleges zöldségek beiktatásával.

Rovarokat kell ennünk, hogy megmentsük a Földet – állítják egyes aktivisták

A klímaaktivisták folyamatosan kampányolnak azért, hogy az emberek ne akarjanak húst enni. Ennek legabszurdabb formája a trend, hogy a hús „pótlásaként” bogarakat kellene ennünk.