Rovarokat kell ennünk, hogy megmentsük a Földet – állítják egyes aktivisták

Bár egyre divatosabbak a különböző vegán és vegetáriánus étrendek, a statisztikák azt mutatják folyamatosan növekszik a világban húsevés. Azonban a klímaaktivisták folyamatosan kampányolnak azért, hogy az emberek ne akarjanak húst enni. Ennek legabszurdabb formája a trend, hogy a hús „pótlásaként” rovarokat kellene bevenni az étrendünkbe – írja Andrew Orlwoski a Spiked oldalán. 

„Azt mondják nekünk, hogy az állattartás káros a környezetre, és hogy a tehenek a legrosszabb bűnösök mind közül. A környezetvédelmi érv azonban közelebbről megvizsgálva nem tűnik olyan szilárdnak. A mezőgazdasági CO2-kibocsátás csekély – olyannyira csekély, hogy ha az Egyesült Államok ebben az évtizedben teljesen vegánná válna, az mindössze 2,6 százalékkal csökkentené az USA kibocsátását” – írja Orlowski.

A szerző szerint „hús ellenes kampány” elsősorban nem a klímaváltozásról szól, hanem egy új ipar a „műhús” gyártás felfuttatásáról, amely azonban úgy tűnik nem fogja beváltani a hozzáfűzött reményeket. A Business Insider nemrégiben arról számolt be, hogy egyre nagyobb a szkepticizmus az ágazattal kapcsolatban, mivel a költségek továbbra is magasabbak, mint a valódi húsnál.

A műhús mellett beindult az „egyél rovart hús helyett kampány”, amely azonban még a műhúsnál is népszerűtlenebb.

A rovarokat ugyanis az emberek a betegségekkel társítják. Sok rovar például a csótányok, valóban betegséget hordoznak. Egy 2018-as tanulmány szerint az Egyesült Államok lakosságának mindössze hét százaléka fogadná el a rovarok fogyasztásának gondolatát, még por formában is. A rovarok feldolgozása gyakorlati problémákat is felvet, az e-koli és a szalmonella miatt. ‘Spóraképző baktériumokat és enterobaktériumokat jelentettek lisztkukacokban és tücskökben, és magasabb szintet találtak a szétzúzott rovarokban – valószínűleg a baktériumok bélből való felszabadulása miatt’ – állapította meg egy másik tanulmány. Egy tehén gyomrát könnyebb kitisztítani, mint egy csótányét – írja Orlowski.

A trendi rovarevő cégek gyorsan csődbe mennek. Az Eat Grub nevű startup cég például a londoni East End hipszter negyedben egy rovaros pop-uphoz biztosította a rágcsálnivalókat. Az étlapon olyan „thai ihletésű” kreációk szerepeltek, mint a fűszeres tücsök rizspogácsa és a levélbe csomagolt bivalyférgek.

Az elit mégis azt hiszi, hogy a rovarokkal szembeni emberi ellenszenv olyan akadály, amelyet le lehet győzni, ha kellő bűntudatot ébresztenek. A Guardian egzisztenciális szükségszerűségként hirdeti ezt a gyakorlatot, ragaszkodva ahhoz, hogy „ha meg akarjuk menteni a bolygót, a rovarok az élelmiszer jövője” – idézi a szerző.

Két évvel ezelőtt a Bloomberg milliárdos alapítója, Michael Bloomberg 500 millió dolláros alapot hozott létre „érdekérvényesítő, jogi és választási stratégiákra”, amelyek az általa preferált éghajlat-változási politikát támogatják, majd további 1 milliárd dollárt dobott be egy kudarcba fulladt elnökjelöltségi kísérletbe. Bloomberg ezután a feltörekvő rovar-businessbe fektetett be.

„A bogaraknak nagyobb szerepet kell kapniuk az emberi táplálékláncban” – hangsúlyozta a Bloomberg Green ebben a hónapban. „Bogarakból készült hamburgerek. A műhús-ipar kezdi felfedezni a gyümölcslégy-pogácsákat és a lisztkukac-falatokat’ – magyarázta a Bloomberg Twitter-fiókja.

De ha a rovarok fogyasztásáról való lelkesedésről van szó, a Bloombergnek a brit Economist mögött a második helyre kell szorulnia – írja Orlowski.

„Elmagyarázzuk, miért kerülnek a bogarak hamarosan az asztalra” – tweetelte a hetilap januárban. Ezt követte a „A rovarok keresett csemegékké válhatnak”. Mi lenne, ha kipróbálnánk a rovarokat?” – kérlelt ezután a The Economist. ‘Kétségtelenül jobb lenne a világnak, ha az emberek több bogarat ennének’ – állította egy másik tweetben. A Twitter-fiókja pedig az önismeret ritka megnyilvánulásaként felsóhajtott: „Igen, még mindig úgy gondoljuk, hogy a világnak bogarakat kellene ennie”. Novemberben egy videó következett. „A rovarok igazán értelmes alternatívát jelentenek a jelenlegi fehérjeforrásokkal szemben, amelyeket megeszünk” – jelentette ki – idézi a főcímeket Orlowski.

A szerző végül rámutat arra, hogy érdekes módon csak egyes cégek és újságok próbálják népszerűsíteni a rovarevést. Az IPIFF, az EU rovar protein-lobbicsoportja a honlapján sehol sem támogatja a bogarak emberi fogyasztását – elsősorban az állattok takarmányának rovarfehérjével való kiegészítése mellett foglalnak állást. Hasonlóképpen, az amerikai lobbicsoport, az Észak-amerikai Koalíció a Rovartermesztésért (North American Coalition for Insect Agriculture, NACIA) is nagyon érdeklődik a tenyésztett rovarok iránt, hogy segítsék az állati hulladék feldolgozását – de nem a tányérra szánt rovarok tenyésztése iránt. Egyik csoport sem támogatja a rovarok emberi fogyasztását.

„Ellene kell állnunk az apokaliptikus környezetvédő vallásnak”– Michael Shellenberger a Neokohnnak

Az Apokalipszis Soha című könyv szerzője beszélt a Neokohnnak arról, hogy miért tekinti a klímaaktivizmust vallásnak, és miért nem érdemes könnyet ejteni, ha a brazil farmerek kivágják az amazonasi esőerdőket. Interjú.