Biden átírná a szenátus szabályait, hogy átvihesse a programját

Az elnök támogatja a „filibuster” szabályainak megváltoztatását, amely lehetővé tenné, hogy a demokraták mindössze egy fős többséggel átvigyék a „szavazási reformot”. 

Jelenleg a demokrata párt hiába rendelkezik többséggel a Kongresszus mindkét házában, nem tudja átvinni a fontos törvénytervezeteit a filibuster nevű szabály miatt. Ahogy egy cikkünkben már korábban megírtuk „a republikánusok a vita elnyújtásával akadályozni tudják a törvényhozást a szenátusban, ezt nevezik filibusternek. A vita „megtöréséhez” hatvan szavazatra van szükség. Ez biztosítja, hogy csak olyan törvényeket lehessen elfogadni, ami vagy nagy támogatást élvez, vagy egy kompromisszum következménye.”

A demokrata párt tavaly már megpróbálta a szenátorait rávenni a szabály kiiktatására, azonban Joe Manchin és Kyrsten Sinema szenátorok ellenálltak, így kénytelenek voltak elengedni a tervet. (Cikkünket erről itt olvashatja.)

Joe Biden elnök azonban most egy előre kiadott georgiai beszédében azt írta, hogy támogatja a szabály részleges megváltoztatását, de nem teljes felszámolását annak érdekében, hogy átvigye a Kongresszus a „szavazási reformot”. Biden szerint ez az a pillanat „mikor a demokráciát kell választani az autokrácia helyett.”

Biden szerint, ha a demokraták nem tudják átvinni a tervezetet, akkor kénytelenek lesznek hozzányúlni a „filibusterhez”.

Hogy mennyire fontos ez a tervezet a demokratáknak az jelzi, hogy felajánlották a republikánusoknak, hogy engedjék szavazásra bocsájtani a tervezetet a szenátusban cserében közel 20 republikánusok által támogatott tervezetet engednének át. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője azonban nemet mondott erre.

A republikánusok kiállása nem véletlen; a reform gyakorlatilag állandósítaná azokat a 2020-ban több államban életbe léptetett szabályokat, amelyek olyan kaotikussá tették az elnökválasztást. A reform például tartalmazza a levélszavazás kiterjesztését.

A demokraták kampánya és aktivistáik szerint a republikánusok a „demokráciát veszélyeztetik” azzal, hogy nem akarják átvinni a reformot, amely alapvetően átírná a szavazás szabályait. Ezzel szemben a republikánusok szerint az olyan szabályok megszüntetése, mint a fotóval ellátott igazolvány bemutatása, valamint további védelmi mechanizmusok felszámolása pontosan a szavazás tisztaságát veszélyeztetik.

A párt progresszív vonala így sem elégedett, és a Guardian beszámolója szerint több politikus bojkottálni fogja az elnök beszédét, aki szerintük nem tesz eleget a szavazati jogok kiterjesztésért. Országosan is zajlanak politikai viták a választásokkal kapcsolatban, nemrég például beszámoltunk róla, hogy New Yorkban 800 ezer nem amerikai állampolgár szavazhatna a helyi választásokon. A republikánusok bejelentették, hogy bíróság elé viszik a rendelkezést.

A washingtoni elemzők szerint Biden a január 6-ai beszédével igyekezett feléleszteni a programját, és visszanyerni kezdeti népszerűségét. A szavazási reform egyike volt a demokraták prioritásainak és várhatóan mindent meg fognak tenni, hogy még az idei választások előtt átnyomják azt.

Még akkor is, ha a szabályok megváltoztatásával sikerülne szavazásra bocsájtani a reformot, elég mindössze egyetlen demokrata szenátor ahhoz, hogy megbuktassa a tervet. Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátor már többször jelezte, hogy nem támogatja a tervezetet. Azonban tekintettel a közelgő kongresszusi választásokra valószínűleg komoly erőfeszítés lesz a demokrata párton belül, hogy meggyőzzék a republikánus államokat képviselő politikusokat, hogy álljanak Biden és a párt programja mellé.

Borítókép: EPA/Oliver Contreras / POOL

Amerikai politikai színház — A Capitolium „ostromának” következményei

Ki veszélyezteti jobban az amerikai demokráciát, a feldühödött tömeg, vagy a rendszert lebontó politikusok? Hajdú Tímea publicisztikája.