Ted Cruz: A félidős választások után megindíthatják Biden felelősségre vonását

Ted Cruz amerikai republikánus szenátor szerint „van rá esély”, hogy a republikánusok Joe Biden ellen megindíthatják az impeachmentet, ha a Republikánus Párt a novemberi félidős választásokon ismét többséget szerez a képviselőházban.

Texas szenátora Trump egyik leghangosabb támogatója volt az ellene folyó mindkét vádemelési eljárás során. A képviselőház először 2019-ben vádolta meg Trumpot, hogy az amerikai választásokba való külföldi beavatkozásra buzdított azzal, hogy nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy vizsgálja ki Biden fiának ukrajnai ügyeit, majd 2021-ben ismét az amerikai Capitolium január 6-i megrohamozásában játszott szerepe miatt.

Cruz is egyike azon vezető republikánus törvényhozóknak, akik visszhangozták Trump felhívását a 2020-as választási eredmények kivizsgálására.

Míg a 2019-es vádemelési szavazásnál pártfegyelem volt, addig 2021-ben 10 republikánus képviselőházi képviselő a demokratákkal együtt megszavazta Trump vádemelését „lázadásra való felbujtás” miatt, bár egyik esetben sem jött össze elég szavazatot ahhoz, hogy a szenátus felmentse Trumpot.

Amerikai politikai színház — A Capitolium „ostromának” következményei

Ki veszélyezteti jobban az amerikai demokráciát, a feldühödött tömeg, vagy a rendszert lebontó politikusok? Hajdú Tímea publicisztikája.

A demokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy mindkét vádemelés Trump hivatali helytelen viselkedésén alapult, de Cruz azzal vádolta a demokratákat, hogy politikai haszonszerzés céljából „mutatvánnyá” változtatták az eljárást.

„Az impeachmentnek nem így kell működnie. De szerintem a demokraták átlépték ezt a határt. Szerintem óriási nyomás nehezedik majd egy republikánus képviselőházra, hogy indítsanak vádemelési eljárást”

– mondta Cruz a pénteken közzétett podcastban.

Cruz azzal érvelt, hogy Biden bevándorlási politikája és a határ ügyének kezelése alapot adhat egy jövőbeli republikánus vezetésű vádemelési kísérletre.

Míg a szenátusban a demokraták és a republikánusok 50-50 százalékban osztoznak, a képviselőházban a demokratáknak van kis többségük, ami politikai elemzők szerint az idei választások után megváltozhat.

Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a politikai erőszak indokolt lehet

A megkérdezettek 66% mondta azt, hogy véleménye szerint az amerikai demokrácia ma veszélyben van, 62% pedig erőszakra számít a vesztes fél részéről a jövőbeli elnökválasztásokon.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.